Člani zimskega plavalnega kluba
Člani zimskega plavalnega kluba "Mroži prestolnice" so izkoristili izvrstne razmere za trening v reki Moskvi. Foto: Reuters

"Prava snežna nevihta, snežni armagedon, snežna apokalipsa," je snežne razmere za Moskvo v četrtek napovedal vremenoslovec Evgenij Tiškovec. Obilno sneženje se je začelo že v četrtek in naj bi se končalo v nedeljo. Dnevne temperature se te dni gibljejo okoli -15 stopinj Celzija, medtem ko bodo nočne v prihodnjem tednu dosegle tudi do -24 stopinj Celzija.

V petek je Moskva doživela rekordno količino snežnih padavin po letu 1973, je sporočila ruska meteorološka služba. V soboto zjutraj je debelina snežne odeje v ruski prestolnici dosegla 57 centimetrov, kar je zelo blizu rekordnim 60 centimetrom za dan 13. februar.

Zaradi snega, temperatur in sunkov vetra do 65 kilometrov na uro je imela Moskva in njenih 12 milijonov prebivalcev številne težave v prometu. Nastali so številni zastoji avtomobilov, pešci so imeli težave zaradi zasneženih pločnikov, 130 letal je imelo zamude, več kot 20 letov so odpovedali. Urad župana je sporočil, da ulice čisti 60.000 ljudi.

Po podatkih moskovske civilne zaščite je pod težo snega popustilo tudi več streh v ruski prestolnici. V eni od poškodovanih zgradb je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax umrl en človek, dva zasuta človeka pa so reševalci uspeli rešiti.

Sneg v Dalmaciji, na jugu Italije zaprli šole

Temperature so se medtem spustile pod ledišče tudi v Dalmaciji. Snežilo je v številnih krajih ob morju, kjer je sneg pobelil sprehajališča in strehe zgradb, ter na otokih Brač, Hvar, Vis, Šolta in Korčula.

Močno sneži na jugu Italije, v mestu Potenza, pokrajini Foggia in več krajih v Toskani so zaradi snega zaprli vzgojno-izobraževalne ustanove. Po močnem deževju so se na otoku Ischia južno od Neaplja v 48 urah sprožili štirje zemeljski plazovi. Vremenska opozorila so izdana v devetih od skupno 20 italijanskih dežel.

Grčija "iz pomladi v zimo v nekaj urah"

Z nizkimi temperaturami in močnimi vetrovi je pokazala zima zobe tudi v Grčiji. Na severu države se je čez noč močno ohladilo. "Iz pomladi v zimo le v nekaj urah," je dejala vremenoslovka na lokalni televiziji. V Grčiji je bilo namreč še v petek ponekod tudi do 20 stopinj Celzija.

Na severu države močno sneži in vozila brez snežnih verig ne pridejo nikamor, je poročala grška televizija ERT. Hladna fronta naj bi v prihodnjih dneh dosegla tudi srednjo in južno Grčijo, na območju Egejskega morja je od ponedeljka naprej pričakovati močne sunke vetra.