Polnjenje električnega avtomobila traja 15 minut. Foto: EPA
Polnjenje električnega avtomobila traja 15 minut. Foto: EPA



Z razvojem električnih avtomobilov se je ukvarjal na Kitajskem in v Belgiji, po njegovih besedah pa bi jih lahko izdelovali tudi v Sloveniji. Polnili bi jih lahko ponoči, ker bi bilo bolj ekološko, z električno energijo, ki je nastala s pomočjo obnovljivih virov. Njegovega polni sončna elektrarna na domači strehi.

Prvi električni avtomobili množične proizvodnje pa so že na slovenskem trgu. Cena električnega avtomobila, ki ga je Peugeot poimenoval iOn, je 30.000 evrov. Njegova poraba je 1,5 evra na 100 kilometrov, napolnite pa ga lahko na polnilnih postajah po Sloveniji, ki jih je zadnje čase vedno več. Polnjenje traja 15 minut. V Peugeotu Slovenija zdaj čakajo na odločitev slovenske vlade o morebitni subvenciji v vrednosti 7.000 evrov za avtomobil.

Do leta 2020 naj bi bilo na evropskem trgu 5 odstotkov električnih avtomobilov. V Španiji do leta 2014 načrtujejo milijon električnih avtomobilov, Portugalska pa namerava postaviti 1.300 polnilnih postaj za električna vozila. V Parizu že imajo 1.000 električnih avtomobilov v javni uporabi. Če bi na primer v Nemčiji zamenjali vseh 42 milijonov avtomobilov z električnimi, bi se poraba električne energije povečala za 17 odstotkov.

Vas zanima več o električnih avtomobilih? Oglejte si Ekoutrinke na TV SLO 1 ali MMC-ju ob 19.40.