Opustošen gozd okoli 200 kilometrov jugovzhodno od Melbourna. Foto: EPA
Opustošen gozd okoli 200 kilometrov jugovzhodno od Melbourna. Foto: EPA
V Avstraliji iščejo dokaze o požigih

Pogrešanih je namreč še nekaj deset ljudi, v požarih so ponekod namreč zgorele cele vasi, ranjenih pa je bilo okoli 500 ljudi. Uničenih je bilo okoli 365.000 hektarjev površin, pri tem skoraj 10.000 domov, je povedal premier Kevin Rudd, ki je obljubil vladno pomoč pri obnovi.

Oblasti sumijo, da so bili nekateri požari podtaknjeni, zato policija že preiskuje pogorišča in išče dokaze, ki so jih morebiti za seboj pustili požigalci. Premier zvezne države Južna Avstralija Mike Rann je dejal: "To so teroristi in tako jih je treba tudi obravnavati." Pri tem dodaja, da 20 odstotkov požarov v njegovi državi vsako leto zanetijo ljudje.

Zakon v Avstraliji predvideva do 25-letno kazen za tiste, ki namerno zanetijo požar, v katerem umre najmanj en človek, za tiste, ki le namerno ali nenamerno zanetijo požar, pa do 15 let zapora.

Požari v Avstraliji še nikoli tako obsežni
Avstralija se tako rekoč vsako leto spopada s požari, a ti le redko terjajo toliko žrtev, kot so jih tokrat. Večji gozdni požari v državah Viktorija in Južna Avstralija so leta 1983 zahtevali 75 življenj, uničenih pa je bilo 2.300 domov, ta dogodek je znan tudi kot "pepelnična sreda". Januarja leta 1969 je v državi Viktorija v požarih umrlo najmanj 22 ljudi, uničenih pa je bilo 230 domov. Dve leti pred tem je na Tasmaniji v Hobartu umrlo 62 ljudi, uničenih pa je bilo 1.300 domov, januarja 1939 pa je na "črni petek" v Viktoriji umrlo 71 ljudi. Leta 1922 je v Gippslandu na vzhodu Viktorike umrlo 60 ljudi.

M. R.

V Avstraliji iščejo dokaze o požigih