Za ohranitev populacije mora na Švedskem živeti najmanj 1400 rjavih medvedov. Fotografija je bila sicer posneta v Loškem Potoku. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Za ohranitev populacije mora na Švedskem živeti najmanj 1400 rjavih medvedov. Fotografija je bila sicer posneta v Loškem Potoku. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Švedska vlada je v sredo izdala dovoljenje za odstrel 486 rjavih medvedov v tej lovski sezoni, ki bo trajala do 15. oktobra, kar predstavlja 20 odstotkov populacije teh živali v naravi. Lani so lovci odstrelili rekordnih 722 rjavih medvedov. V prvih dveh dneh odstrela, torej do četrtka popoldne, so ustrelili že 152 medvedov, je sporočila švedska agencija za varovanje okolja.

Odstrel tako velikega števila medvedov je sprožil veliko zanimanja tako doma kot v tujini, zaradi napovedanih protestov domačinov iz več švedskih krajev pa mora lovce v gozd pospremiti celo policija, piše Guardian. Policisti se tudi sprehajajo po gozdovih in uporabljajo brezpilotne letalnike, da bi se prepričali, da lovci lahko nemoteno opravljajo svoje delo. "Moramo zagotoviti, da lovcev pri njihovem vsakoletnem lovu na medvede nihče ne moti. Med odstrelom risov in volkov, ki so jih lovci izvedli v začetku leta, se je namreč odvilo kar nekaj protestov," je dejal predstavnik policije Joacim Lundqvist.

Magnus Orrebrant, predsednik švedskega društva za zveri, ki zagovarja zaščito divjih živali, pa se z odstrelom ne strinja: "S sodobnimi lovskimi metodami je medveda zelo lahko ubiti. Lahko bi rekli, da gre za čisti pokol."

Trenutno na Švedskem okoli 2400 rjavih medvedov

Na Švedskem so medvede pred stoletjem skoraj iztrebili, vendar se je njihovo število nato znova povečalo in leta 2008 doseglo celo število 3300 živali. V naslednjih letih se je število medvedov zaradi odstrela zmanjšalo za 40 odstotkov na približno 2400 primerkov. Če se bo odstrel nadaljeval s podobnim tempom, se bo število medvedov naslednje leto približalo najnižji številki, ki jo švedska vlada šteje za potrebno za ohranitev populacije, to je 1400.

Lani je Švedska izvedla tudi obsežen odstrel volkov. Foto: EPA
Lani je Švedska izvedla tudi obsežen odstrel volkov. Foto: EPA

V zadnjih dveh letih je Švedska izvedla odstrel več sto volkov, risov in medvedov, pri čemer je lanski lov dosegel najvišje številke v zadnjem času. Lani je država odredila tudi največji lov na volkove v sodobnem času, s čimer je želela iz sicer ogrožene populacije izločiti 75 volkov izmed 460.

Okoljevarstveniki so zaskrbljeni, da bi lahko tako obsežen odstrel povzročil posledice v celotni regiji. V začetku tega meseca so tudi norveške okoljske skupine pozvale švedske oblasti v nekaterih obmejnih regijah, naj zavrnejo dovoljenja za odstrel medvedov, češ da ogrožajo populacijo rjavega medveda v obeh državah. Njihova pritožba je bila zavrnjena.

Tudi Romunija napovedala odstrel skoraj 500 rjavih medvedov

Rjavi medved je v Evropi zaščitena vrsta, zato nekateri naravovarstveniki trdijo, da bi visoke lovne kvote lahko pomenile kršitev direktive EU-ja o habitatih, ki prepoveduje "nameren lov ali ubijanje strogo zaščitenih vrst". V skladu s pravili EU-ja se ta prepoved lahko odpravi le v skrajnem primeru, da se zaščiti varnost ljudi, pridelkov, flore in favne.

Poleg velikega števila dovoljenj za odstrel je Švedska zrahljala tudi lovske predpise in dovolila uporabo vab, kamer in psov za ubijanje medvedov, kar je bilo prej nezakonito. Lovci v sode namreč nastavijo hrano, ki privablja medvede, kamere pa pošljejo opozorilo, ko zaznajo medveda. Lovci lahko nato nad medvede pošljejo svoje pse in kosmatince ustrelijo. Lovci trdijo, da te metode medvedom povzročajo manj stresa.

Letos je tudi Romunija napovedala odstrel skoraj 500 rjavih medvedov, čeprav imajo status zaščitenih živali. Nemčija pa je v postopku sproščanja pravil o lovu na volkove. Za zmanjšanje zaščite volkov v Uniji se je zavzela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.