Sully je bil v živalskem vrtu nastanjen že od leta 2019 in ves ta čas so bili njegovi oskrbniki prepričani, da je precej običajen gorilji samec.

Nihče ni nič posumil, dokler niso Sullyja opazili pri vestni skrbi za naraščaj, ki je vključevala tudi dojenje, poroča BBC.

Columbus Zoo je pozneje v objavi na blogu sporočil, da je gorilji mladič "videti zdrav" in da je Sully "odlična mati". Oskrbniki so pozdravili tudi pomembno novico za ohranjanje kritično ogrožene vrste.

Pojasnili so, da je bil Sully zdrav, zato nikoli ni potreboval natančnejšega pregleda, zaradi česar so zamenjali njegov spol. Dodali so, da je spol pri gorilah precej težko določiti, saj so samci in samice "nekje do osmega leta približno enake velikosti in nimajo izrazitih spolnih organov".

Sully je bila stara ravno osem let, kar je dovolj za razmnoževanje, a premalo, da bi bil njen spol očiten. Prav tako pri goriljih samicah pogosto ne opazijo brejosti, saj imajo gorile že tako velike trebuhe, gorilji mladiči pa so precej majhni.

Kdo je oče

Živalski vrt zdaj izvaja DNK-testiranja, da bodo ugotovili, kdo je mladičev oče. Sully sicer živi v tropu pod vodstvom 39-letnega Maca, potencialni oče je lahko še 10-letni Kamoli, precej manj verjetno pa šestletni JJ.

Columbus Zoo, v katerem se je leta 1956 skotila sploh prva gorila v ujetništvu, je tako pozdravil že 34. goriljega mladiča. "Deklica je!" so še zapisali oskrbniki, a za dokončno potrditev bo očitno treba še malo počakati.