Silovito neurje v Franciji

Medtem ko s Korzike poročajo o rekordnih temperaturah za junij, so v mestu Rouen v Franciji poročali o silovitih poplavah, kjer je odneslo žensko, ujeto pod avtomobilom. Z jugozahoda države pa poročajo o toči v velikosti žogice za golf, ki je uničila vinograde v Armagnacu, znanem po pridelavi istoimenskega brendija.

Predsednik departmaja Gers Bernard Malabirade je dejal, da je neurje s točo prizadelo več deset tisoč hektarjev površin. "V vinogradih ni ničesar več, streha našega kmetijskega poslopja je kot velikanski švicarski sir, v hiši so polomljena okna," je za AFP dejala vinogradnica Nelly Lacave. "Moj oče, ki bo star skoraj 70 let, pravi, da česa takšnega še ni doživel," je dodala.

Reševanje skavtov

Energetsko podjetje Enedis je sporočilo, da je bilo v soboto zvečer brez električne energije okoli 5000 gospodinjstev po vsej državi. V osrednjem delu države v Loir-et-Cher pa so morali na varno prepeljali 30.000 skavtov, ki so se ob binkoštnem koncu tedna zbrali na taboru.

"Nevihta je izbruhnila okoli 16.30. Trajala je nekaj minut, a so razmeroma močno sunki vetra podrli šotore skavtov. Deset tisoč mladostnikov, starih med osem in 12 let, je dobilo zavetje v gradu, nekateri starejši pa so ostali na taborjenju," je dejal predstavnik skavtov Damien Tardy.

Voda odnesla žensko, ujeto pod avtomobil

V silovitem neurju v bližini Rouena pa je umrla 30-letna ženska, ujeta pod avtomobilom, ki ga je odnesla voda. Med poškodovanimi je tudi 13-letni deček, ki je v kritičnem stanju.

V departmajih Landes in Gers na jugozahodu države je toča, ki je bila večja od žogice za golf, povzročila veliko škodo. Samo v Gersu naj bi bilo prizadetih od 4000 do 5000 hektarjev vinogradov in več deset tisoč hektarjev obdelovalnih površin.

Francoski meteorološki urad je opozoril na nevarnost novih neviht, ki se bodo z jugozahoda države širile proti severu in vzhodu.