Civilna iniciativa Danes, ki opozarja na onesnaževanje okolja v srednjem delu Soške doline, je pripravila pripombe na predlog sprememb državne uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov. Foto: BoBo
Civilna iniciativa Danes, ki opozarja na onesnaževanje okolja v srednjem delu Soške doline, je pripravila pripombe na predlog sprememb državne uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov. Foto: BoBo

Trenutno se meritve živega srebra opravljajo le občasno, in sicer dvakrat letno v zelo podobnih intervalih, je na današnji novinarski konferenci zahtevo pojasnil vodja civilne iniciative Miha Stegel. Po mnenju civilne iniciative je treba zaradi varnosti prebivalstva in posledic na okolje trajno spremljati emisije živega srebra.

"Podatki Agencije RS za okolje nakazujejo, da bi bilo lahko povečanje izpustov živega srebra cementarne Salonit Anhovo povezano s količino odpadkov. Zato so trajne meritve živega srebra pri izpustih nujne ob sežigu in sosežigu ter so moralni in higienski minimum," je poudaril Stegel.

Sorodna novica Osrednje teme v Soški dolini ostajajo meritve onesnaženosti zraka in problematika vodooskrbe

V civilni iniciativi pričakujejo tudi izenačitev mejnih vrednosti

"Izenačitev normativov dovoljenih emisij naprav za sosežig odpadkov s tistimi, ki veljajo za sežigalnice odpadkov, je mogoča in jo predvideva že uredba ter je nujna zaradi zdravja ljudi, zaradi upočasnitve degradacije okolja in povzročitve nepopravljive škode, zaradi zmanjšanja finančne izpostavljenosti države," poudarjajo.

Levica: V predlagani noveli pričakovane izenačitve mejnih vrednosti ni

Tudi v stranki Levica so danes spomnili na skupno nujno sejo parlamentarnih odborov za zdravstvo ter za infrastrukturo, okolje in prostor, ki sta že februarja lani vladi naložila ustanovitev delovne skupine za preučitev možnosti za izenačitev normativov dovoljenih emisij sosežigalnic s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. "Medresorska delovna skupina bi morala do 20. avgusta 2020 zaključiti svoje delo, a se je prvič sestala šele 10. septembra 2020. Po tem prvem delovnem sestanku ni bil sklican niti en sestanek," so navedli.

V predlagani noveli uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov ni pričakovane izenačitve mejnih vrednosti med sežigalnicami odpadkov in sosežigalnicami odpadkov, so nadaljevali. "Več kot očitno je, da minister za okolje in prostor ne želi, da se omeji izpuste, ki nastanejo pri sosežigu odpadkov v cementarnah. Prav tako je jasno, da tudi začasni minister za zdravje Janez Janša ne želi sprememb na tem področju," so sklenili v Levici. Zato so napovedali, da bodo ustrezno zakonodajno rešitev pripravili sami v sodelovanju s civilno družbo.

Sorodna novica S podrobno okoljsko študijo nad Salonit Anhovo in druge onesnaževalce v srednji Soški dolini

Ministrstvo: Večina prejetih pripomb se nanaša na mejne vrednosti onesnaževal

Na ministrstvu za okolje so povedali, da so v sklopu javne obravnave prejeli pripombe in predloge od štirih subjektov oz. interesnih združenj. Večina pripomb se nanaša na mejne vrednosti onesnaževal.

"Te pripombe sovpadajo z delokrogom delovne skupine za preučitev možnosti za izenačitev normativov dovoljenih emisij sosežigalnic s tistimi, ki veljajo za sežigalnice odpadkov, ter pripravo časovnega načrta in ukrepov za namen okoljske sanacije v delih srednje Soške doline, kjer je to potrebno, ki bo zagotavljalo varno in zdravo življenje tamkajšnjih prebivalcev. Stališče do prispelih pripomb iz javne obravnave bo ministrstvo objavilo, kot to določa zakon o varstvu okolja," so povedali na ministrstvu.

Trenutno pregledujejo predloge, ki so bili podani v sklopu javne obravnave. Po pregledu in morebitnem noveliranju uredbe bo osnutek uredbe poslan v medresorsko usklajevanje, pozneje pa bo predložen vladi v obravnavo in sprejem. Uredba bo začela veljati predvidoma do junija 2021.

Opozorila glede sežiga odpadkov