Tržaški občinski svetniki so terminalu na morju nasprotovali, zavrnitev kopenskega pa je presenetljiva. Foto: RTV SLO
Tržaški občinski svetniki so terminalu na morju nasprotovali, zavrnitev kopenskega pa je presenetljiva. Foto: RTV SLO
Tržaška občina proti terminalom

Tržaška občina je namreč še pred dvema tednoma o kopenskem terminalu izrekla pozitivno mnenje, tokrat pa je nasprotovanje izrazila še manjša občina Milje pri Trstu. Svetniki tržaške desnosredinske večine in dela levosredinske opozicije so se sicer sporazumeli glede podpore kopenskemu terminalu, negativni izid glasovanja pa je posledica propadlih pogajanj s podjetjem Gas Natural, ki naj bi ga zgradilo.

Občina si je od pogajanj obetala določene prednosti. Pričakovali so, da jim bo špansko podjetje 20 let plačevalo po pet milijonov evrov. Komunalno podjetje AcegasAps, ki je v večinski lasti občine, naj bi s petinskim deležem vstopilo v lastništvo podjetja, ki bi upravljalo s kopenskim terminalom. Poleg tega naj bi tržaška občina od Gas Naturala po nakupni ceni dobila 15 odstotkov plina, prepeljanega v terminl pri Žavljah.

Ker dokončnega dogovora podjetje in občina do seje občinskega sveta nista dosegla, se je večina svetnikov postavila na stran župana Roberta Dipiazze in zavrnila načrt gradnje kopenskega terminala.

Terminal sredi zaliva pričakovano zavrnjen
Zavrnitev terminala sredi Tržaškega zaliva ni bila presenetljiva, nekateri svetniki pa so županu očitali, da se osredotoča zgolj na finančne prednosti in da zanemarja možne okoljiske nevarnosti in s tem povezane pomisleke glede gradnje terminalov.

Tržaška občina proti terminalom