V ponedeljek najvišje izmerjene temperature morja na Hrvaškem nikjer niso bile nižje od 26 stopinj, na merilni napravi v Kopru pa se niso spustile pod 28 stopinj Celzija. Foto: EPA
V ponedeljek najvišje izmerjene temperature morja na Hrvaškem nikjer niso bile nižje od 26 stopinj, na merilni napravi v Kopru pa se niso spustile pod 28 stopinj Celzija. Foto: EPA

Na Hrvaškem so ob vročinskem valu, ki traja že nekaj časa, v ponedeljek izmerili temperaturni rekord morja, odkar hrvaški Državni hidrometeorološki zavod izvaja meritve. V Dubrovniku je bila v ponedeljek ob 17. uri temperatura morja 29,7 stopinje Celzija. S tem je bil presežen dosedanji rekord iz leta 2015, ko so pri otoku Rab v morju izmerili 29,5 stopinje, poroča spletni portal HRT.

V ponedeljek ob tem najvišje izmerjene temperature morja na Hrvaškem nikjer niso bile nižje od 26 stopinj, poleg Dubrovnika pa so več kot 29 stopinj Celzija izmerili še na Mljetu ter v Malinski na otoku Krk in Crikvenici. Ob tem je treba dodati, da so na Hrvaškem v preteklih letih na posameznih lokacijah v morju izmerili tudi že več kot 30 stopinj Celzija, a za uradni rekord – tako kot v Sloveniji – veljajo le meritve, opravljene na uradnih merilnih postajah.

V Sloveniji ima morje okoli 30 stopinj Celzija

Tako kot v Sloveniji vročina vztraja tudi na Hrvaškem. Foto: Reuters
Tako kot v Sloveniji vročina vztraja tudi na Hrvaškem. Foto: Reuters

Blizu najvišjim v zgodovini meritev so v zadnjih dneh tudi temperature slovenskega morja. Uradni rekord je sicer pri nas še nekoliko višji kot na Hrvaškem – 17. julija 2010 je imelo slovensko morje po podatkih merilne postaje Koper namreč 31,1 stopinje Celzija.

30 stopinj Celzija je temperatura morja po podatkih agencije RS za okolje (Arso) na tej merilni postaji dosegla že prejšnji četrtek, v nedeljo pa se je najvišja temperatura povzpela do 30,4 stopinje Celzija.

Kot je v pogovoru za MMC povedal vremenoslovec Branko Gregorčič, se bo temperatura slovenskega morja tudi danes gibala okoli 30 stopinj Celzija "Kako se bo temperatura gibala v prihodnjih dneh, je težko natančno napovedati. A ker bo v sredo ob morju začela pihati rahla burja, ki površinsko vodo odriva od obale, se bo temperatura morja verjetno rahlo znižala," je pojasnil. Temperaturni rekord morja v Sloveniji je tako sicer mogoč, a ne zelo verjeten.

Danes najvišje temperature v notranjosti, v naslednjih dneh na Primorskem

Arso je zaradi velike toplotne obremenitve po nižinah za popoldne in zvečer znova izdal tudi oranžno vremensko opozorilo za celotno državo. Kot je v jutranjem pogovoru za Val 202 povedala dežurna vremenoslovka na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik, se bodo v Sloveniji najvišje dnevne temperature danes gibale od 30 do 37 stopinj Celzija, najbolj vroče pa bo v Beli krajini. Kot je ob tem povedal Branko Gregorčič, se do 37 stopinj Celzija lahko temperatura danes dvigne tudi po drugih krajih v notranjosti Slovenije.

Čeprav smo šele na polovici meseca, tako dosedanji podatki kot napovedi za prihodnja dva tedna kažejo na to, da bo letošnji julij med najbolj vročimi v zgodovini meritev. Foto: Shutterstock
Čeprav smo šele na polovici meseca, tako dosedanji podatki kot napovedi za prihodnja dva tedna kažejo na to, da bo letošnji julij med najbolj vročimi v zgodovini meritev. Foto: Shutterstock

V sredo in četrtek bo nato po napovedih vremenoslovcev najbolj vroče na Primorskem – v Vipavski dolini, na Goriškem in tudi v slovenski Istri, kjer bo do 36 ali 37 stopinj Celzija. V notranjosti države se bodo temperature medtem gibale okoli 33 do 35 stopinj Celzija. Gregorčič je ob tem poudaril, da je zrak trenutno bolj suh, zato se vročina prenaša lažje kot pred nekaj dnevi. "Se bo pa soparnost od srede dalje spet nekoliko povečala," je opozoril.

Vročina po napovedih Arsa sicer – kljub možnosti za nastanek posameznih neviht v sredo popoldne – ne bo popustila še vsaj do konca tedna. "Prve možnosti za vsaj delno osvežitev so šele po 23. juliju, ko bi lahko največja vročina vsaj za nekaj časa nekoliko popustila. A na drastično ohladitev ne kaže, najvišje temperature se bodo po trenutnih napovedih znižale za okoli 5 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo v večini države še vedno več kot 30 stopinj Celzija," je napovedal Gregorčič. Čeprav smo šele na polovici meseca, tako dosedanji podatki kot napovedi za prihodnja dva tedna kažejo na to, da bo letošnji julij med najbolj vročimi v zgodovini meritev, še ugotavlja vremenoslovec.

Tudi v sosednjih državah bo še naprej vroče

Na Hrvaškem se bodo najvišje temperature zraka danes gibale med 34 in 39 stopinjami Celzija, v gorskih krajih pa bodo nekoliko nižje, je poročal STA. Rdeče vremensko opozorilo danes velja za skoraj vso državo z izjemo Gorskega kotarja in Like. V Srbiji bo temperatura zraka po napovedih tamkajšnjega hidrometeorološkega zavoda ponekod dosegla tudi do 42 stopinj Celzija. Na prav toliko stopinj se bo živo srebro po napovedih vremenoslovcev povzpelo na območju Mostarja na jugu BiH.

V Črni gori se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 37 in 43 stopnjami Celzija. Izjemno vroče pa je tudi v Albaniji in Severni Makedoniji, kjer je tamkajšnja vlada po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug odločila, da nosečnicam in osebam, starejšim od 60 let, do četrtka ni treba opravljati službenih obveznosti.