Dim iz ognjenika Grimsvötn se širi v nebo. Evropske države se bojijo, da se bo ponovila lanska zgodba, ko je bruhanje ognjenika Eyjafjallajökull zaustavilo letalski promet po Evropi. Foto: EPA
Dim iz ognjenika Grimsvötn se širi v nebo. Evropske države se bojijo, da se bo ponovila lanska zgodba, ko je bruhanje ognjenika Eyjafjallajökull zaustavilo letalski promet po Evropi. Foto: EPA
Vulkan povzroča nekaj težav

vropska komisija ocenjuje, da izbruh Grimsvötna v prihodnjih dneh ne bo povzročil večjih težav v letalskem prometu po Evropi in tudi če bo oblak vulkanskega pepela v skladu s pričakovanji dosegel Veliko Britanijo, Francijo in Španijo, ne bodo potrebne zapore zračnega prostora kot lani ob izbruhu vulkana Eyjafjallajökull.

Po besedah tiskovne predstavnice evropskega komisarja za okolje Siime Kallas je se trenutne razmere močno razlikujejo od lanskih. "Veter je šibkejši, delčki vulkanskega pepela so večji ter hitreje padejo na tla, poleg tega znamo bolje delovati v kriznih razmerah," je dejala.

V Evropski organizaciji za varnost zračnega prometa Eurocontrol so pred tem ocenili, da nad Evropo danes zagotovo ne bo težav zaradi pepela iz Grimsvötna, podobno pa kaže tudi za torek. Opozorili so še, da če se bo bruhanje islandskega ognjenika nadaljevalo z enako intenzivnostjo, bi oblak pepela v četrtek lahko dosegel tudi zahodno Francijo in severno Španijo.

Zaprt tako ostaja le del zračnega prostora nad Grenlandijo. Na Islandiji je bil sicer sprva zaprt celoten zračni prostor, kasneje pa so ga postopoma odprli. Ob 20. uri po srednjeevropskem času so tako odprli vsa letališča v državi.

V pričakovanju motenj
Po napovedih strokovnjakov naj bi oblak vulkanskega pepela sicer danes zvečer ali v torek dosegel dele severne in zahodne Škotske, kasneje pa bi se morda lahko razširil tudi nad druge dele Velike Britanije. Po napovedih vremenoslovcev je spričo vulkanskega pepela pričakovati motnje v letalskem prometu, o morebitnih ukrepih pa bodo odločale pristojne letalske oblasti.

Finski vremenoslovci so opozorili, da bi vulkanski pepel lahko v torek dosegel jug Skandinavije. Finske letalske oblasti Finavia sicer za zdaj ne pričakujejo, da bo treba zaradi tega v torek ali sredo zapreti zračni prostor.

Francoski državni sekretar za promet Thierry Mariani pa je danes posvaril pred odpovedjo letov, če bo vulkanski oblak dosegel Evropo.

Razvoj dogodkov po izbruhu vulkana Grimsvötn v Evropi skrbno spremljajo, še posebej po velikih težavah aprila lani, ko je zaradi vulkanskega pepela iz islandskega ognjenika Eyjafjallajökull obstal letalski promet praktično nad vso Evropo, milijoni potnikov pa so obtičali na letališčih.

Vulkan povzroča nekaj težav