Vročina na vidiku. Foto: EPA
Vročina na vidiku. Foto: EPA
Kljub mnogim opozorilom o škodljivosti pretirane izpostavljenosti sočnih žarkov so plaže okoli poldneva še vedno nabito polne z ljudmi, ki ljubijo pražiti svojo kožo. Foto: EPA

Iz Agenciji za okolje so sporočili, da bodo danes najvišje temperature od 24 do 29 stopinj C, jutri pa še stopinjo višje, pri čemer bodo popoldne predvsem v gorskem svetu mogoče posamezne nevihte.

Prav tako bo pretežno jasno tudi v sosednjih pokrajinah, več oblačnosti bo le na severu, kjer bodo popoldne in zvečer mogoče tudi krajevne nevihte.

Vročinski valovi večji predvidoma v drugi polovici poletja
V Sloveniji je verjetnost za nadpovprečno toplo poletje večja od tega, da bo prehladno. Velikega odstopanja temperatur od povprečja za obdobje 1981-2005 pa ne gre pričakovati. Možnost vročinskih valov bo predvidoma večja v drugi polovici poletnega obdobja. Količina padavin naj bi v tem trimesečju dosegla vsaj povprečno vrednost.

Sicer pa je letošnja pomlad prinesla nadpovprečno število padavinskih dni, skupna količina padavin pa je ostala nekoliko pod povprečjem. Prav tako je bila povprečna pomladna temperatura v Ljubljani 11 stopinj, torej 0,1 stopinje nad povprečjem že omenjenega obdobja 1981-2005 in 1,8 stopinje manj kot v istem obdobju lani.

Izogibamo se močnim sončnim žarkom
Kot vsako leto je znova treba opozoriti, da se je priporočljivo med 10. in 16. uro umakniti pred sončnimi žarki. Če pa se vseeno zadržujemo na soncu, moramo uporabiti vsa zaščitna sredstva (kreme za sončenje, lahka oblačila, sončna očala ipd.). Kadar je UV-indeks tako visok, normalno občutljiva koža brez zaščite pordi prej kot v pol ure, občutljiva pa prej kot v četrt ure, piše na spletnih strane agencije za okolje.

A kljub mnogim opozorilom o škodljivosti pretirane izpostavljenosti sočnih žarkov so plaže okoli poldneva še vedno nabito polne z ljudmi, ki ljubijo pražiti svojo kožo.

UV-indeks 10 in več
Ekstremna izpostavljenost. Med 10. in 16. uro se umaknemo pred sončnimi žarki, če se zadržujemo na soncu, uporabimo vsa zaščitna sredstva.


UV-indeks med 7 in 9
Izpostavljenost je velika. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom, zaščitno kremo za sončenje s faktorjem vsaj 15, obleka naj bo iz dovolj goste tkanine, da ne bo prepuščala sončnih žarkov.


UV-indeks 5 in 6
Srednja izpostavljenost, priporočljiva je uporaba kape, sončnih očal, zaščitne kreme, obleka, ki varuje kožo pred sončnimi žarki, sredi dneva se ne sončimo.


UV-indeks 3 in 4
Izpostavljenost je nizka, zaščita je priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo in otroke.


UV-indeks 0, 1 in 2
Izpostavljenost je minimalna.