Če se Evropska komisija za tožbo ne bi odločila, bi se o tem, kako naprej, morala Slovenija odločiti sama. Foto: MMC RTV SLO
Če se Evropska komisija za tožbo ne bi odločila, bi se o tem, kako naprej, morala Slovenija odločiti sama. Foto: MMC RTV SLO

Pripravo dokumentov so naročili za predhodni postopek pri Evropski komisiji. Če bo Italija začela izvajati načrt gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, jo bodo prosili, naj sproži tožbeni postopek.

Minister za okolje Roko Žarnić je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da se Slovenija ne more strinjati s projektom plinskih terminalov pri Žavljah in njegovo infrastrukturo. Opozoril je, da plinski terminali tam niso primerni zaradi plitvosti in obstoječe obremenitve okolja.

Vpliv bi bil zelo očiten
Kot je še dejal minister, Slovenija meni, da bi bili s tem bili ogroženi okoljski cilji ter cilji trajnostnega razvoja morja in obale v Sloveniji. Projekt bi namreč vplival na okolje, biotsko raznovrstnost, promet, varnost, prebivalce, zdravje, krajino in socio-ekonomske razmere, kot so turizem in ribištvo, je še povedal Žarnić.

Evropska komisija Slovenijo in Italijo spodbuja, naj odprta vprašanja glede terminalov rešita dvostransko v okviru postopkov ocene čezmejnih vplivov na okolje. Ob tem poudarjajo, da projekti Italije še niso avtorizirani.

Medtem pa je državni sekretar na ministrstvu za okolje Zoran Kus dejal, da so članice EU-ja s problematiko, ki jo želijo predstaviti pred Evropskim sodiščem, dolžne najprej seznaniti Evropsko komisijo. Komisija nato prouči gradiva in se odloči, ali bo sprožila tožbeni postopek.

Če Evropska komisija tožbo zavrne, je na vrsti Slovenija
Gradiva bodo pripravljena v prihodnjih mesecih, vlada jih bo nato ponovno pregledala, Evropska komisija pa ima zatem tri mesece časa, da jih pregleda in se odloči, ali bo sprožila postopek proti Italiji. "Če se v tem času ne odloči, je odločitev, ali bo sama vložila tožbo ali ne, v rokah Slovenije," je še pojasnil Kus.

Je pa Kus povedal še, da je Evropska komisija obe državi že povabila na neformalni pogovor. Slovenija bo čim prej zaprosila za nov tehnični sestanek, minister bo italijansko ministrico prosil za srečanje na to temo, sledila bodo tudi srečanja med slovenskim in italijanskim premierjem. Rešitve lahko skušata poiskati tudi predsednika obeh držav, je dejal Kus in dodal, da je še pred pripravo gradiva mogoča rešitev po mirni poti.