Prebivalci Železnikov ob vsakem večjem dežju s strahom pogledujejo v nebo in vodo. Foto: MMC RTV SLO
Prebivalci Železnikov ob vsakem večjem dežju s strahom pogledujejo v nebo in vodo. Foto: MMC RTV SLO
Železniki so izjemno poplavno izpostavljeni, je opozoril župan Prevc, v zadnjih 20 letih so jih hujše poplave prizadele trikrat. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil, so prej potekala intervencijska dela na vodotokih in drugi občinski infrastrukturi. Vlada je marca sprejela 3-letni sanacijski program, v skladu s katerim bodo Železniki dobili 10 milijonov evrov za sanacijo. Letos so iz tega naslova že prejeli 2,4 milijona evrov. Sanirali so glavni vodotok Sore, ki teče skozi Železnike, to pomeni oporne zidove, mostove, ter zasuli strugo.

Železnikarji dočakali novo leto v svojih domovih
Prevc je v pogovoru za MMC opozoril, da je bila škoda po septembrskem neurju v Železnikih ogromna, vsega pa se ne da popraviti v prvem letu. Uspelo pa jim je popraviti in pripraviti na jesen občinski vodovod, kanalizacijo, ceste in občinske zgradbe (športna igrišča, kulturni dom, muzej in zdravstveni dom).

Poleg tega so do konca lanskega leta uredili in popravili objekte vseh Železnikarjev, saj so novo leto dočakali v svojih domovih. Vendar pa pebivalci Železnikov ob vsakem večjem dežju s strahom pogledujejo v nebo in vodo.

Podjetja prejela del pomoči
Podjetjem v Železnikih je država obljubila 7,5 milijona evrov pomoči, ki pa je še niso prejela, saj mora zeleno luč dati še ministrstvo za finance, je povedal Prevc. Podjetja so dobila delno pomoč, takoj po poplavah.

Za sanacijo vodotokov je zadolžena država, ki je po Prevčevem mnenju v zadnjih 20 letih pozabila in zanemarila vodotoke. Drugi del sanacije pa se nanaša na zagotavljanje večje poplavne varnosti v Železnikih, ki so jih v 20 letih hujše poplave prizadele trikrat.

Nad Železniki zadrževalnik vode?
Ker so Železniki izjemno poplavno ogroženi, je treba nekaj narediti, je opozoril Prevc in dejal, da je stroka predlagala gradnjo zadrževalnika vode, ki bi ga zgradili nad Železniki in bi v strugo Sore spustil toliko vode, kot jo ta lahko prenese.

Gre za velik objekt, zato je ministrstvo za okolje in prostor pristopilo k izdelavi državnega lokacijskega načrta, v okviru katerega se načrtuje tudi zadrževalnik. Zadeve tečejo zelo počasi, zato se predvideva, da bo lokacijski načrt končan do začetka leta 2010, v najboljšem primeru pa bi bil zadrževalnik lahko zgrajen leta 2011.

A. M.