Futuristični gliser Ady Gil je bil zadnja dva tedna trn v peti japonskim kitolovcem. Foto: Reuters
Futuristični gliser Ady Gil je bil zadnja dva tedna trn v peti japonskim kitolovcem. Foto: Reuters
Shonan Maru 2
Shonan Maru 2 varuje kitolovce pred nadlegovanji aktivistov, pri čemer naj bi se namerno zaleteli v aktivistično plovilo. Foto: Reuters
Laser na Ady Gilu
Borci proti kitolovu z zvočnimi sirenami in laserji motijo japonsko floto, ki se je dozdaj običajno branila z vodnimi topovi. Foto: Reuters

V trčenju med Shonanom Marujem 2 in hitrim gliserjem Ady Gil je krajšo potegnil zadnji. Zaradi dvometrske luknje v trupu so morali z ladje evakuirati vseh šest članov posadke in jih premestiti na glavno spremljevalno ladjo Steve Irwin. Po mnenju kapitana aktivistične posadke je visoko tehnološko opremljeni trimaran izgubljen, saj je skorajda prepolovljen, čeprav se plovilo še ni potopilo.

"Verjamemo, da so nas namerno napadli in nasadili. Naša ladja je povsem mirovala in takrat so preprosto zapeljali na nas," je povedal predstavnik organizacije Sea Shepherd. Posadka japonske spremljevalne ladje, ki varuje kitolovsko floto, krivdo za trčenje pripisuje protestnikom, ki naj bi z izstrelki merili na ladjo in se ji nastavili na pot.

"Inštitut" želi ujeti tisoč ogroženih kitov
"Morski pastir"
je organizacija, ki se bojuje proti kitolovu. Z dvema ladjema je skušala na Antartiki preprečiti veliki poletni lov japonskega Inštituta za raziskovanje kitov, ki ga finančno močno podpira japonska vlada. Flota več desetih ladij se je iz Japonske napotila na Antartiko, kjer je trenutno poletje in se v tamkajšnjih vodah zadržuje veliko kitov.

"Inštitut", ki je le krinka za lovljenje kitov, načrtuje ulov 935 malih ali ščukastih kitov in 50 brazdastih kitov. Obe vrsti sta na seznamu ogroženih vrst. Komercialni kitolov je bil prepovedan leta 1986, toda Japonska je vodilna država, ki ga pod pretvezo "znanstvenih raziskav" izvaja še naprej. Japonska tradicionalna prehrana vsebuje kitovo meso, kar je tudi argument Japoncev za razveljavitev prepovedi.

Japonci z letalom iščejo aktiviste
Sea Shepard je za oviranje lova organiziral tri ladje, pri čemer je Ady Gil opravljal vlogo prestreznika. Karbonsko plovilo futurističnega videza je vredno več kot milijon evrov. Japonski inštitut je za nadzorovanje aktivistične flote na Tasmaniji najel letalo, ki nadzoruje gibanje nasprotnih ladij. Borci proti kitolovu so vzdignili veliko prahu, da naj avstralska vlada, ki je uradno nasprotuje kitolovu, prepreči vzletanje letala in oskrbovanje kitolovske flote.

"V Afriki streljajo na divje lovce"
"Ni razlike med divjimi lovci na slone v vzhodni Afriki in lovci na kite v antartičnih vodah. Le to, da v Afriki streljajo nanje in jih države preganjajo,"
je oster ustanovitelj "morskih pastirjev" Paul Watson v obtožbi Avstralije, da ne preganja kitolovcem, ki pogosto lovijo tudi v avstralskih ozemeljskih vodah.

Japonska medtem že 23 let le navidez prikriva resnične namene "znanstvenih" lovov. Stališče vlade je, da je kitolov in uživanje kitovega mesa del japonske starodavne tradicije. Čeprav večina Japoncev ne je kitovega mesa, v javnosti prevladuje mnenje, da lovljenje ni prekruto in, da se morajo mednarodne omejitve odpraviti.

Spodaj si oglejte najprej oglejte posnetek današnjega incidenta (6. januarja) med Ady Gilom in Shonan Marujem 2, kot so ga posneli na japonski ladji.

Pod njim je posnetek bližnjega srečanja glavne aktivistične ladje "Steve Irwin" s "Shonan Maru 2", ki se je zgodilo 23. decembra 2009