Zaradi poplav v Metkoviću za zdaj zaznavajo zelo slabo volilno udeležbo. Foto: Jutarnji list
Zaradi poplav v Metkoviću za zdaj zaznavajo zelo slabo volilno udeležbo. Foto: Jutarnji list
Sneg
V nedeljo si bomo lahko Slovenci nekoliko odpočili od močnega sneženja. Foto: MMC RTV SLO
Sneg
Fotografije zasnežene Slovenije na Moj splet pridno nalagajo tudi MMC-jevi uporabniki. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta galoper
Sneg
Fotografija uporabnice Mojega spleta branke22. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica Mojega spleta branka22
Sneg
Sobota je tudi v Sloveniji minila v znamenju pluženja in posipanja cest. Foto: MMC RTV SLO

V hrvaškem kraju Metković je voda zalila glavno mestno vpadnico, na desnem bregu reke je voda zalila okoli 70 odstotkov hiš. Pod vodo so tudi številni poslovni prostori, nogometno igrišče, tržnica v samem središču mesta ipd., poroča spletni Jutarnji list. Gladina vode se je dvignila na 50 centimetrov, tako da so ceste neprevozne tudi za džipe in tovornjake, ki so v preteklih dneh, da bi se obranili pred naraslo vodo, v mesto vozili pesek. V Metkoviču je tako trenutno mogoče potovati le s čolni.

Ste tudi vi snežno odejo ujeli v fotografski objektiv? Vabljeni k nalaganju fotografij na Moj splet!


Poplave grozijo še Italiji, Črni Gori in BiH-u
Razmere so najbolj dramatične na desni strani mesta, zaradi vdora podzemne vode in kanalizacije pa se slabšajo tudi razmere na levi strani, ki je zdaj prav tako poplavljena.

Narasle vode ogrožajo še dele Italije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Na drugi strani pa se v Veliki Britaniji nadaljuje močno sneženje, ki je tokrat zajelo jugovzhodno Anglijo.

Dodatne informacije Razmere na cestah Vremenska napoved

Velika Britanija: Zaradi nizkih temperatur umrla dva človeka
V zadnjih 24 urah sta tam zaradi nizkih temperatur umrla dva človeka, razmere pa so takšne, da v Kentu številnim reševalcem in policistom pomaga britanska vojska, poroča Radio Slovenija. Težave se pojavljajo predvsem na cestah, pa tudi v posameznih krajih, ki so zaradi novozapadlega snega odrezani od preostale države. Zaradi slabega vremena naj bi na Otoku tudi nedelja minila v znamenju vnovičnega zaprtja londonskih letališč.

Slovenija: Po nočnih težavah padavine ponehale, ceste še nevarne
In kako je doma? Po dveh dneh obilnega sneženja, ponekod pa dežja so padavine v večjem delu Slovenije zdaj ponehale, postopoma pa se urejajo tudi razmere na cestah. Na Prometnoinformacijskem centru voznike kljub temu pozivajo k previdnosti, saj so ceste marsikje še vedno mokre ali pa zasnežene. Poleg tega v Prekmurju, na Štajerskem in Dolenjskem promet ovira megla, ki zmanjšuje vidljivost. Zaradi podrtih dreves je še vedno zaprta cesta Koritnica-Mašun, na cesti Ajdovščina-Col-Črni vrh-Godovič pa je zaradi snega na cestišču prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Zaprta je tudi cesta čez prelaz Vršič.

Težave zaradi žleda in zrušenih dreves
Potem ko smo v soboto poročali o težavah na Brkinih, kjer je veliko preglavic povzročal žled, ki je močno poškodoval tamkajšnje gozdove, ledeni oklep zdaj popušča, saj se led zaradi sonca počasi topi. Ker je burja ponehala, žled tudi ponoči ni povzročil večje škode, pojasnjujejo na sežanski enoti Zavoda za gozdove Slovenije.

Povejmo še, da je sneg, ki je zapadel te dni, tudi v noči na nedeljo povzročil kar nekaj nevšečnosti. V soboto zvečer se je tako na staro cesto Kranj-Radovljica tik pred odcepom za Ljubno zaradi teže snega zrušila smreka, ki so jo s ceste odstranili delavci Cestnega podjetja Kranj. Malo pred drugo uro zjutraj je smreka padla in zaprla tudi Večno pot pri odcepu za Koseški bajer v Ljubljani. Smreko so ljubljanski gasilci že odstranili.

POSLEDICE PETKOVEGA IN SOBOTNEGA SNEŽENJA V SLOVENIJI
Sneženje je v soboto po Sloveniji povzročilo precej težav na cestah in pri preskrbi z električno energijo. Z elektriko so bile težave na območju Krškega, v naseljih Draga, Možina, Krnice, Kupška vas, Šavna peč, Podkraj in na Cesti Hermana Debelaka v občini Hrastnik. Moker sneg je potrgal žice daljnovoda, zato je brez napajanja ostalo 12 transformatorskih postaj. Delavci elektropodjetja so okvaro odpravili. V Selnici ob Dravi se je porušila streha, na cesti med Vojnikom in Šmartnim pa dve drevesi.
Ledeni oklep na krošnjah dreves, debel tudi po dva do tri centimetre, je poškodoval gozdove na Brkinih. Po prvi oceni je žledolom povzročil poškodbe na nekaj več kot 1.500 hektarjih gozdov nad 600 metrih nadmorske višine . Največ poškodb je v okolici vasi Artviže, Mrše in Tatre.


Nedelja oblačna
V Sloveniji nas čaka pretežno oblačen dan, v osrednjem in vzhodnem delu države ter na Primorskem pa bo občasno delno jasno. V zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji se lahko še pojavljajo krajevne padavine, deloma snežne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem do 11 stopinj Celzija. Slabše vreme lahko pričakujemo spet v ponedeljek, ko bo na Primorskem deževalo, drugod pa rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Primorskem okoli 2, najvišje dnevne od -2 do 0, na Primorskem do 7 stopinj Celzija, poroča Agencija RS za okolje.