Z aktivnostmi na ogroženih območjih je po ujmi takoj začela kmetijsko-svetovalna služba, ki je naredila prvo oceno škode in pripravila tehnološka navodila. Foto: BoBo
Z aktivnostmi na ogroženih območjih je po ujmi takoj začela kmetijsko-svetovalna služba, ki je naredila prvo oceno škode in pripravila tehnološka navodila. Foto: BoBo
Dejan Židan
Židan je sprejel župane občin, ki so bile prizadete v zadnjem neurju s točo Foto: BoBo
Pomoč prizadetim v neurju
Teden dni po toči

je sprejel župane občin, ki so bile prizadete v zadnjem neurju s točo. Država bo najbolj prizadetim občinam iz proračunske rezerve zagotovila 250.000 evrov.

"Vlada je kot posebno intervencijo za najbolj nujna popravila v prizadetih občinah namenila 250.000 evrov iz proračunske rezerve. Predlog županov je bil nam povsem sprejemljiv, in sicer da je podlaga za delitev teh sredstev uradni popis škode na kmetijskih zemljiščih in infrastrukturi," je po sestanku v uvodu dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Kako so izkoriščena sredstva za sofinanciranje premij?
Kot je dejal, so župani na sestanku posredovali vlogo za izdajo sklepov "o začetku ocenjevanja škode na stvareh, npr. strešnih kritinah in cestni infrastrukturi. Sprejet je bil sklep, da Uprava RS za zaščito in reševanje v torek izda omenjeni sklep, ki bo omogočal lažjo procesiranja nadaljnjih aktivnosti".

Minister je kot pomembno vprašanje izpostavil, kako so izkoriščena sredstva za zavarovanje v kmetijstvu oz. sofinanciranje premij. Po njegovih besedah je ministrstvo župane seznanilo, da je bilo v letošnjem letu že izplačanih dober milijon evrov subvencij zavarovalnih premij, za izplačilo pa naj bi v tem trenutku čakalo še 1 milijon 687 tisoč evrov, kar je skupaj znaša 2,8 milijona evrov.

"Naša projekcija je bila, da bo tega sofinanciranja do konca leta nekje 5 milijonov evrov, po zadnjih dogodkih se bo verjetno tudi interes kmetov povečal, tako da je ta številka po novih projekcijah, in toliko imamo tudi denarja rezerviranega, 8 milijonov evrov za sofinanciranje zavarovalnih premij v kmetijstvu," je dejal.

Največja škoda v Bistrici ob Sotli
Na sestanku so bili župani vseh štirih najbolj prizadetih občin (Bistrica ob Sotli, Brežice, Kozje in Podčetrtek), kmetijski svetovalci in strokovnjaki za odpravo škode, ki je bila po doslej zbranih ocenah lokalnih skupnosti največja v občini Bistrica ob Sotli, kjer je dosegla nekaj manj kot pet milijonov evrov. V občini Brežice je bilo škode za 3,2 milijona evrov, v občini Kozje za 2,8 milijona evrov, v občini Podčetrtek pa za 1,2 milijona evrov.

"Veseli me, da smo začeli razmišljati o preventivi, ki se je bomo morali lotiti. Tukaj bomo morali še debatirati s stroko, vendar nam sosedje kažejo, da je ukrep, ki ga imajo, letalska ali raketna obramba proti toči, očitno uspešen. Mi smo bili velikokrat veseli, da so Hrvati z njihove strani streljali proti toči in nas rešili, saj smo videli, da so se oblaki razbili. Tokrat je veter šel pač v drugo smer in smo bili razsuti v takšni meri, da naši proračuni tega ne bodo prenesli," je med drugim dejal Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli.

Z njegovimi besedami se je strinjal tudi župan Podčetrtka Peter Misja, so se pa vsi župani zahvalili ministru za hiter odziv.

Popis škode omogoča likvidno pomoč kmetijam
Dejavnosti na ogroženih območjih je po ujmi takoj začela kmetijsko-svetovalna služba, ki je naredila prvo oceno škode in pripravila tehnološka navodila. Ta so potrebna, da se z nekaterimi tehnološkimi ukrepi zmanjša škoda ali prepreči nastajanje nove škode.

Pomemben je tudi popis škode na ravni kmetije. Ta omogoča likvidno pomoč kmetijam - to pomeni, da lahko nekatere ukrepe kmetijske politike, do katerih so kmetje upravičeni, a jih večinoma prejmejo ali decembra tekočega leta ali do junija naslednje leto, ob izjemnih primerih izplača že do konca septembra, neposredna plačila ob dovoljenju Evropske komisije pa okoli 15. oktobra.

Na kmetijah, ki so najbolj prizadete, se bodo začeli pripravljati poslovni načrti, ki bodo predvideli, kaj narediti, da se kmetija obdrži.

Pomoč prizadetim v neurju
Teden dni po toči