Tisti, ki daje krmo ali živila živalskega izvora na trg, mora sam poskrbeti, z notranjimi kontrolami, da je ta varna, je dejala Vida Čadonič Špelič. Foto: BoBo
Tisti, ki daje krmo ali živila živalskega izvora na trg, mora sam poskrbeti, z notranjimi kontrolami, da je ta varna, je dejala Vida Čadonič Špelič. Foto: BoBo

Lani so na Vursu odvzeli 696 vzorcev mesa, 795 mleka in mlečnih izdelkov, 189 jajc, 498 rib in školjk, 88 medu, 222 jeter, 124 ledvic, prav tako 124 maščob in 620 živil za neposredno uživanje.

Krava
Krave so se okužile s krmo. Foto: MMC RTV SLO
Zelenjava
Sledljivost živil ter njihovih sestavin mora biti zagotovljena na način, da je možen njihov odpoklic ali umik, kadar obstaja tveganje za zdravje potrošnikov. Foto: BoBo

Mikotoksini so sicer sekundarni, toksični produkti plesni, ki so škodljivi za živali in ljudi. Mikotoksini pridejo v organizem predvsem z uživanjem krme, poznana pa je tudi inhalacija in dermalna pot njihovega vnosa.
Letno pregledajo 3000 vzorcev živalskega izvora
Vurs letno pri krmi in mleku odvzame 700 vzorcev, so pojasnili na Vursu. Pri vseh živilih živalskega izvora pa Vurs letno odvzame več kot 3000 vzorcev, in sicer mesa, mleka in mlečnih izdelkov, jajc, medu, rib in školjk, jeter, ledvic, maščob in živil za neposredno uživanje.
Po podatkih za leto 2011, ki pa še niso dokončni, so v ledvicah dveh konj našli kadmij, prav tako so to težko kovino našli v ledvicah enega goveda. Pri treh vzorcih kokošjih jajc so našli maduramicin, v enem vzorcu pa lasalocid.

Pri školjkah so ugotovili lipofilne toksine, zato so bila školjčišča določen čas zaprta. Zapora še vedno velja za školjčišče v Strunjanu.
Pri različnih živilih živalskega izvora pa so ugotovili mikrobiološko neustreznost še v 46 vzorcih.

Proizvajalec mora najprej sam poskrbeti za varnost
Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je ob tem poudarila, da mora tisti, ki daje krmo ali živila živalskega izvora na trg, sam poskrbeti, z notranjimi kontrolami, da je ta varna. Vurs te notranje kontrole nadzoruje. Tako po dokumentih (sistem sledljivosti) kot tudi s sistematičnim monitoringom. Vsako leto vzorčijo drugje.

Podatki še niso dokončni, ker njihova obdelava še traja. Število vzorcev ter vrsta živil oziroma krme ni konstantno, ampak je odvisno od obsega proizvodnje, vrste živil oz. krme, ki se daje na trg, in od analiz tveganja, ki jih opravijo v povezavi s posameznimi kategorijami živil oz. krme. Na Vursu so pojasnili, da je bilo sicer na posameznih vzorcih opravljeno tudi večje število preiskav.

Sledljivost krme do točke, ko je možen umik
Sledljivost krme, živil ter njihovih sestavin mora biti zagotovljena na način, da je mogoč njihov odpoklic ali umik, kadar obstaja tveganje za zdravje potrošnikov, še poudarjajo na Vursu.

Na veterinarski upravi sicer nadzor nad izpolnjevanjem predpisanih zahtev glede odgovornosti nosilcev dejavnosti proizvodnje, predelave, skladiščenja, dajanja na trg in prodaje končnemu potrošniku za živila živalskega izvora ter na področju krme, izvaja na podlagi ocene tveganja, in sicer z izvedbo monitoringov, posebnega nadzora in na podlagi naključnega izbora. Na tem področju izvajajo nadzor tudi nad sledljivostjo.

2010: 39 primerov bakterije v 196 vzorcih mesa
Leta 2010 so pri monitoringu mesnih izdelkov za neposredno uživanje pri 196 odvzetih vzorcih ugotovili v 39 primerih bakterijo Listeria monocytogenes. Listerija lahko povzroči resne zdravstvene zaplete. Povzroči lahko okužbe v nosečnosti in tudi poporodno listeriozo pri novorojenčkih. Lahko povzroča težave v prebavnem sistemu človeka, lahko pa se razvije meningoencefalitis, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Bakterijo so našli pri 21 suhomesnatih izdelkih, pri petih termično obdelanih mesnih izdelkih (tlačenka, šunka), pri 12 zasekah in enem vzorcu tatarskega bifteka. Prisotnost salmonele ni bila ugotovljena v nobenem izmed analiziranih vzorcev.

Pri monitoringu ribiških proizvodov in živih školjk so omenjeno bakterijo našli pri enem izmed 35 odvzetih vzorcev, in sicer pri vzorcu dimljenega lososa.

Pri monitoringu surovega mleka so leta 2010 odvzeli 29 vzorcev, pri dveh je bila ugotovljena omenjena bakterija. Prav tako sta to bakterijo vsebovala dva mlečna izdelka od 94 odvzetih vzorcev. Prisotnost salmonele ali stafilokoknega enterotoskina ni bila potrjena v nobenem izmed analiziranih vzorcev.

Lani so na Vursu odvzeli 696 vzorcev mesa, 795 mleka in mlečnih izdelkov, 189 jajc, 498 rib in školjk, 88 medu, 222 jeter, 124 ledvic, prav tako 124 maščob in 620 živil za neposredno uživanje.