Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je tudi v državni upravi čutiti krizo vrednot. Foto: MMC RTV SLO
Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je tudi v državni upravi čutiti krizo vrednot. Foto: MMC RTV SLO

Direktorica Veterinarske uprave Slovenije (VURS) in kandidatka NSi-ja za poslanko Čadonič Špelič je prepričana, da lahko reorganizirana in učinkovitejša državna uprava pomaga pri izhodu iz krize. Glede same reorganizacije pa je dejala, da NSi ne obljublja čudežev.

Pri reorganizacije je po njenem mnenju treba postaviti prioritete in ne uporabljati uravnilovke. Državno upravo je treba pravilno voditi, saj ima po njenem mnenju velike rezerve, vendar jo je treba pravilno voditi, da bodo vodje zgled zaposlenim. Ob tem je dodala, da je tudi v državni upravi čutiti krizo vrednot. "Ne zavedamo se, da je vrednota delati v državni upravi, biti v službi svojega naroda, ki ti daje plačo, zato je treba biti učinkovit," je pojasnila.

Kakovosten in učinkovit servis
V NSi-ju so prepričani, da morata biti organizacija in delovanje javne uprave državljanom in podjetjem dostopen, pregleden in učinkovit servis in se nenehno prilagajati njihovim potrebam.

Vida Čadonič Špeličje dodala, da želijo s poenostavitvami upravnih postopkov nadaljevati dejavnosti za prijaznejšo upravo, obenem pa si prizadevajo, da bi z odpravo "nesmiselnih birokratskih ovir" in z nadaljevanjem uvajanja e-uprave pocenili delovanje uprave in zagotovili boljše možnosti za poslovanje gospodarstva.

Čadonič Špeličeva je poudarila, da je treba ločiti med državno upravo, kamor po njenih besedah spadajo ministrstva in vladne službe, ter preostalo javno upravo, kamor uvršča zdravnike, policiste in medicinske sestre, in v tem kontekstu razmišljati o reorganizaciji in morebitnih odpuščanjih.

Prepričana je, da bi lahko zaposlene, ki ne delajo dobro in odgovorno, in tiste, "ki nič ne delajo", odpustili.

Stimulativen in pravičen plačni sistem
V stranki menijo, da bi moral biti plačni sistem v javni upravi pravičen in stimulativen, da bodo tisti, ki odgovorno in dobro delajo, nagrajeni za svoje delo, ob tem pa poudarjajo, da mora biti sistem nagrajevanja pregleden.