Sivi volk je eden izmed simbolov veličastne ameriške divjine. Foto: EPA
Sivi volk je eden izmed simbolov veličastne ameriške divjine. Foto: EPA

Potem ko so si nekoč skoraj izumrli ameriški volkovi v zadnjih desetletjih znatno opomogli, so ZDA lani v dveh zveznih državah, Idahu in Montani, znova dovolile lov nanje, medtem ko so jih v tretji državi zaščitile.
A sodnik Donald Molloy iz Montane je presodil, da zakon ZDA ne dovoljuje, da bi se del populacije zaščitil, lov na drugi del pa dovolil. S tem se je postavil na stran okoljevarstvenih skupin, ki so vložile pritožbo na lansko odločitev ameriške službe za ribe in divjad US Fish and Wildlife Service.
"Preprost jezik zakona o ogroženih vrstah ne dovoljuje, da agencija razdeli populacijo v manjše segmente," je zapisal sodnik.

Kljub razsodbi je Idaho že napovedal, da se namerava obrniti na zvezne oblasti za dovoljenje za lov, poroča BBC.

Volkovi v Wyomingu so lani ostali na seznamu, saj je bila ameriška vlada nezadovoljna z njihovim načrtom za zaščito.
Rančarji proti zaščiti
Sivih volkov je bilo nekoč v ZDA v izobilju, a jih je vladno sponzoriran lovski program skoraj iztrebil. Do 30. let prejšnjega stoletja so volkovi iz Montane, Idaha, Wyominga in jugozahodne Kanade že popolnoma izginili.
ZDA so zakon o ogroženih vrstah sprejele leta 1973, volka pa so leto dni pozneje uvrstile v to kategorijo, s čimer so ga znatno zaščitile pred lovci. V 90. letih je vlada nato znova naselila populacijo divjih volkov na sever Skalnega gorovja.
Močni rančarski lobi v teh zahodnih ameriških državah je zaščiti volkov sicer močno nasprotoval, češ da predstavljajo grožnjo živini.