Kako močan portres bi Jedrska elektrarna Krško še prenesla? Foto: MMC RTV SLO
Kako močan portres bi Jedrska elektrarna Krško še prenesla? Foto: MMC RTV SLO
Japonska jedrska elektrarna
V jedrski elektrarni Fukušima je prišlo do eksplozije še v tretjem reaktorju, stopnja radioaktivnega sevanja pa je že nevarna za življenja ljudi. Foto: EPA

Obenem pozivajo k javni razpravi, v okviru katere bi se Slovenci opredelili, ali želijo, da gre energetski razvoj Slovenije v smeri jedrske energije ali v smeri alternativ, kot so obnovljivi viri energije in varčevanje z energijo.

Zeleni v sporočilu za javnost poudarjajo, da so tako Slovenija kot Evropa in svet na prelomnici, na kateri se bo treba čim prej odločiti za pravo smer energetskega razvoja. "Štiri milijarde evrov, ki naj bi jih porabili za načrtovani drugi blok NEK-a, lahko porabimo bolj racionalno, z vlaganji v obnovljive vire in učinkovito rabo energije," poudarjajo.

Direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar je o možnostih, da se kaj podobnega kot na Japonskem zgodi tudi pri nas, v ponedeljek za MMC dejal:

S stališča seizmične aktivnosti je Japonska na veliko bolj seizmično ogroženem območju kot Slovenija, tako da je že potres takšne stopnje pri nas veliko manj verjeten. Poleg tega na lokaciji Nuklearne elektrarne Krško (NEK) ni možnosti pojava cunamijev. NEK je ogrožen od zunanjih poplav le v primeru velikih pretokov reke Save, ki pa ne bi bili posledica potresa, temveč večdnevnega deževja na celotnem območju porečja Save. To bi bila verjetno maksimalna poplava, pred katero je NEK zavarovan s protipoplavnimi nasipi ob Savi.

Dogajanje na Japonskem lahko ogrozi ves svet
Potres na Japonskem in morebitne posledice lahko ogrozijo ves svet. Pravico do varnosti je treba zagotoviti Evropi in svetu, zato so po mnenju Zelenih Slovenije potrebni stresni testi za NEK in za vse evropske jedrske elektrarne. "To zahtevo je po našem mnenju treba prek OZN-a razširiti na vse države sveta. Časovno gledano je to absolutno nujno sprožiti takoj," poudarjajo.

Obenem opozarjajo, da v Sloveniji še ni niti tehnične niti politične rešitve za odlagališče jedrskih odpadkov. Jedrska energija ni ekološko neoporečna, res je le, da ima nizke izpuste ogljikovega dioksida, še poudarjajo.

Berlakovich hoče vedeti, kako varne so evropske nuklearke
Znano je, da je avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich že pred dnevi napovedal, da bo predlagal stresne teste za evropske jedrske elektrarne. Berlakovich je razmere na Japonskem po potresu in cunamiju opisal kot "zelo dramatične", s stresnimi testi pa bi po njegovem mnenju morali čim prej preveriti, kako varne so evropske jedrske elektrarne pred potresi.

Po ministrovih besedah imajo Avstrijci pravico do varnosti. "Radioaktivni oblak se ne ustavi na mejah Avstrije. Zahtevamo maksimalno varnost za prebivalce Avstrije," je poudaril Berlakovich in dodal: "Nujno moramo zagotoviti varnost Evropejcem. Potrebujemo stresne teste za evropske nuklearke. To je absolutno nujno." Številne države sicer že preverjajo varnost v svojih jedrskih elektrarnah in razmišljajo, da bi začasno ustavile gradnjo novih elektrarn - to velja tudi za Nemčijo in Švico.