Zaradi posvetovalnih referendumov je bilo odprtih 42 volišč. Foto: RTV SLO
Zaradi posvetovalnih referendumov je bilo odprtih 42 volišč. Foto: RTV SLO

Volivci so se izrekli za ustanovitev občin Rečica ob Savinji, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Šentrupert, Gorje in Log - Dragomer, niso pa podprli ustanovitev občin Spodnja Idrija, Rakek in Poljane. Posvetovalnih referendumov se je skupaj udeležilo 12.254 volilnih upravičencev oziroma 70,07 odstotka.

Nova občina Rečica ob Savinji se bo izločila iz občine Mozirje, Sveti Jurij v Slovenskih goricah se bo izločil iz občine Lenart, Šentrupert iz občine Trebnje, Gorje iz občine Bled in Log - Dragomer iz občine Vrhnika.

Neuradne podatke Republiške volilne komisije o udeležbi si lahko ogledate tukaj, neuradne volilne izide pa tukaj.

Najvišja udeležba, čez 72-odstotna, je bila na Rakeku, Poljanah, v referendumskem območju Poljane brez krajevne skupnosti Javorje. O ustanovitvi novih občin bodo odločili poslanci, predvidoma še pred jesenskimi volitvami. Skupaj z 12 novimi občinami, ki so bile izglasovane na referendumih 30. januarja, bomo v Sloveniji po novem verjetno imeli 210 občin.

Uradni izidi najkasneje do 18. aprila
Volivci so lahko na referendumu za nove občine glasovali tudi po pošti, če so bili v bolnišnici, zaporu ali priporu in domu za ostarele. Bolni so lahko pred volilnim odborom glasovali na svojem delu. Uradne izide bo RKV objavil najkasneje do 18. aprila.

Spoštovanje volilnega molka do 19. ure
Na referendumskih območjih je do 19. ure veljal volilni molk, ki se je začel v petek opolnoči. Dežurne službe na pristojnih upravnih enotah ali policiji niso poročale o kršitvah molka. Na glasovalni dan je bila na upravnih enotah organizirana dežurna služba za nudenje strokovne pomoči volivcem pri uresničevanju njihove volilne pravice.