Gorski reševalci alpiniste in gornike rešujejo tudi v najtežjih razmerah. Foto: Mariša Bizjak
Gorski reševalci alpiniste in gornike rešujejo tudi v najtežjih razmerah. Foto: Mariša Bizjak

Čeprav se je na področju organizacije, tehnike in varnosti veliko spremenilo, gorsko reševanje še vedno povezuje prostovoljnost, so zapisali v sporočilu Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Prostovoljnost je namreč "njihovo življenjsko poslanstvo in njihov način življenja, v katerem se prepletata ljubezen do gora, plezanja in pohodništva kot tudi nesebična pomoč sočloveku, ki se v tem zahtevnem gorskem svetu znajde v nesreči".

Sorodna novica Gorski reševalci zaradi številnih nesreč pozivajo k razmisleku pred izbiro ture

Zveza danes povezuje 17 društev, ki letno posredujejo v več kot 600 intervencijah, kar predstavlja približno 5000 ur prostovoljnega reševalnega dela. Pri 40 odstotkih intervencij reševanje izvedejo ob pomoči helikopterja.

"Gorski reševalec mora biti pripravljen žrtvovati veliko svojega prostega časa za delo reševalca in biti pripravljen na pomoč v vsakem trenutku, prostovoljno in brez plačila, včasih tudi na meji lastne varnosti in tveganja, saj se naloge reševanja opravljajo v gorskem svetu in na težko dostopnih terenih, na katerih so gorski reševalci velikokrat izpostavljeni velikim naporom in nevarnostim," so zapisali.

Ob obletnici je zveza izdala nov zbornik Privilegij je biti del te družine. V njem so popisane zanimivosti o delovanju organizacije in njenih društev in zgodbe, ki so jih gorski reševalci doživeli ob opravljanju dela. V več delih predstavijo tudi nekatere izpostavljene posameznike ter preteklost in prihodnost gorskega reševanja.