Vrste na Upravni enoti Ljubljana med stavko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vrste na Upravni enoti Ljubljana med stavko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da so se za podpis sporazuma med drugim odločili na upravnih enotah v Ljubljani, Ajdovščini, Dravogradu, Ilirski Bistrici, Kranju, Litiji, Mozirju, Postojni, Radljah ob Dravi, Rušah, Šmarju pri Jelšah in Velenju. Pričakuje, da bo odločitev 20 enot znana v sredo. Kot je pojasnil Verk, lahko vsaka upravna enota k podpisu sporazumu pristopi individualno, ne glede na odločitev ostalih upravnih enot. "Obstaja tudi nevarnost, da bodo nekateri nadaljevali s stavko," je pojasnil.

Ko bodo v sindikatu prejeli odločitev vseh enot, bodo o tem obvestili načelnike upravnih enot, službo za upravne enote oziroma ministrstvo za javno upravo in javnost. Podrobnosti sporazuma Verk ni natančno komentiral, je pa pojasnil, da je vlada v sporazumu predlagala dodatek zaposlenim za povečan obseg dela. Poleg tega so predlagali dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta.

Stavko bo prekinila največja upravna enota

Kaj bo s stavko na upravnih enotah - Frančišek Verk v ponedeljek zvečer

"Po precej burni razpravi prisotnih zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana je bil strokovni sporazum, ki ga nam ga je posredovala vlada, sprejet. Oblikovali smo pripombe, ki jih je nasprotna stran sprejela," je za Slovensko tiskovno agencijo dejal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stankovič. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo zaposleni delali kot pred stavko, potrebujejo pa dovolj časa, da poslovanje normalizirajo.

Stavkajoči zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah, še poroča STA.