Poveljevanje nad rezervno sestavo TO-ja je konec leta 1990 prevzel Tone Krkovič. Foto: RTV SLO
Poveljevanje nad rezervno sestavo TO-ja je konec leta 1990 prevzel Tone Krkovič. Foto: RTV SLO
1. brigada SV-ja
Vaja 1. brigade Slovenske vojske. Foto: SV

30. razvojna skupina TO-ja se je najprej preoblikovala v 1. specialno brigado Moris, na njenih temeljih pa je bila 22. junija 1998 ustanovljena 1. brigada Slovenske vojske.

Po koncu projekta Manevrska struktura narodne zaščite v začetku oktobra je Tone Krkovič prevzel poveljevanje nad zaščitno enoto TO-ja, ki se je usposabljala v bližini Kočevske Reke v veliki tajnosti vse do aprila 1991.

V prvem postroju so bili večinoma pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade Slovenske vojske. Za lik so si izbrali risa.

Višje stanje mirnodobne pripravljenosti
1. brigada SV-ja zagotavlja pripravljene sile za zaščito nacionalnih interesov v miru in kriznih razmerah, nudi pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, zunaj slovenskega ozemlja pa izvaja naloge ohranjanja miru in humanitarne naloge.

Brigada je bila med oktobrom 2002 in julijem 2004 med drugim odgovorna za pripravo, napotitev in podporo enotam v mirovnih misijah na Bližnjem vzhodu, v BiH-u, na Kosovu in v Afganistanu.

V njeni sestavi delujejo 10. in 20. motorizirani bataljon, 17. bataljon vojaške policije in 670. poveljniško-logistični bataljon.