Stavka bo potekala skladno z zakonskimi določbami, poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo
Stavka bo potekala skladno z zakonskimi določbami, poudarjajo v sindikatu. Foto: BoBo

Svet Policijskega sindikata Slovenije je sprejel sklep, da v ponedeljek, 27. septembra, izvede stavko. Stavkajoči bodo spoštovali vse predpise, ki predpisujejo način in izvedbo stavke, zagotavljajo v sindikatu. Od vlade zahtevajo uveljavitev odprave plačnih nesorazmerij v skladu z dogovorjeno dinamiko in da se pristopi "k odpravljanju anomalij, ki so povzročene z novim plačnim sistemom v javni upravi".

Od ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in ministrice za javno upravo gospe Irme Pavlinič Krebs policisti zahtevajo, da se za ministrstvo za notranje zadeve in policijo dokončno določijo pogoji in delovna mesta specialistov ter da se s sistemizacijo delovnih mest "popravi slabo vrednotenje zaposlenih, tako da bo primerljivo drugim v javni upravi".

Skladno z zakonom o policiji so policisti dolžni med stavko opravljati naslednje naloge:
– varovanje življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja;
– preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj;
– odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter njihovo izročanje pristojnim organom;
– varovanje določenih oseb, organov, objektov, okolišev, delovnih mest in tajnosti podatkov državnih organov;
– vzdrževanje javnega reda;
– nadzor in urejanje prometa na javnih cestah;
– varovanje državne meje in opravljanje mejne kontrole;
– opravljanje nalog, določenih v predpisih o tujcih.


Zahtevajo, da se v zakonu o policiji opredelijo posebni dodatki, ki so specifični in so omejeni s splošno zakonodajo; da se uredi status policistov, ki vodijo in odločajo v prekrškovnih postopkih; da se uredi status policistov za delo na dvojezičnih območjih ter da se odpravijo
omejitve dodatnega dela policistov. Želijo tudi, da se uredi ustrezen sistem upokojevanja policistov in tistih, ki jim pripadajo pravice iz delovne dobe s povečanjem, ter da se policiste v predkazenskih in prekrškovnih postopkih obravnava enako kot druge državljane.

Na sindikatu dodajajo, da si bodo prek svojih predstavnikov prizadevali, da se razlogi, zaradi katerih je stavka napovedana, odpravijo še pred začetkom stavke.