Če vlada ne bo izpolnila dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač, sindikati javnega sektorja za 30. januar napovedujejo opozorilno stavko. Foto: RTV SLO
Če vlada ne bo izpolnila dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač, sindikati javnega sektorja za 30. januar napovedujejo opozorilno stavko. Foto: RTV SLO
Pogajanja v javnem sektorju

Gregor Virant je dejal, da je vlada pripravljena izplačati 3,5-odstotno uskladitev plač, kar zahtevajo sindikati, vprašanje je le, na kakšen način. V Odmevih je sindikatom ponudil, da bi dva odstotka uskladitve zaposleni dobili v denarju, en odstotek pa bi šel v pokojninsko blagajno, s čimer bi se izognili pritisku plač na inflacijo. Predstavnik sindikalnih pogajalcev Doro Hvalica je odvrnil, da je to stvar pogajanj med vladno stranjo in sindikati.

Stavka 160.000 zaposlenih bi bila prva tovrstna izkušnja v Sloveniji, imela pa bi lahko resne posledice za državljane in gospodarstvo, je dejal minister za javno upravo Gregor Virant. Opozorilna stavka sicer pomeni, da bi bili delavci javnega sektorja (zdravstvo, šolstvo, državna uprava, policija, carina itn.) na ta dan na svojih delovnih mestih, ne bi pa opravljali rednih obveznosti. Izjema so tiste dejavnosti, za katere zakon v taki obliki stavko prepoveduje.

Sindikati: Zahtevamo izpolnitev dogovorjenega
In kaj zahtevajo sindikati javnega sektorja? Uskladitev plač z inflacijo za 3,5 odstotka, za kolikor se je inflacija v drugi polovici leta 2007 povečala več od pričakovanega in kakor je bilo dogovorjeno leta 2006. Hkrati zahtevajo uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivne pogodbe javnega sektorja oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008. To zahtevajo ne glede na to, kdaj bodo ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

Dokončna odločitev do 16. januarja
Za vladno stran je bilo popoldansko srečanje s sindikati javnega sektorja le podlaga za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah, sindikati pa pravijo, da se bodo njihovi organi do stavke opredelili do 16. januarja. Če se bo večina sindikatov odločila za stavko, se bo pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov tega dne preimenovala v stavkovni odbor, je dejal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica.

Vlada predlaga zvišanje plač za odstotek
"Bistvena zahteva se nanaša na uskladitev plač za razliko med napovedano in dejansko inflacijo. Vlada je pripravljena na to uskladitev plač, vendar želimo, da sindikati pristanejo, da bi se del te uskladitve namenil za vplačilo v premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, kar ne bi povzročalo dodatnih pritiskov na inflacijo" je poudaril minister Virant.

Finančni minister Andrej Bajuk pa je na današnjih pogajanjih izpostavil, da se plače ne bi smele preveč poviševati, saj bi to negativno vplivalo na makroekonomsko ravnotežje.

Pogajanja v javnem sektorju