Sindikati še vedno pretijo s stavko. Foto: RTV SLO
Sindikati še vedno pretijo s stavko. Foto: RTV SLO
Socialni partnerji o plačah

Vodje delodajalskih in sindikalnih organizacij so se dogovorili, da bodo skušali do 25. januarja doseči dogovor o zvišanju plač.

Plače naj bi se zvišale že za januar, še vedno pa se ne strinjajo glede tega, ali naj se dvignejo vse osnovne plače ali le izhodiščne in najnižje osnovne. Strani se bosta na ravni pogajalskih skupin sestali še 14. in 21. januarja, nato pa se bodo vodje vseh organizacij spet srečali 25. januarja.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček je izrazil zadovoljstvo, da je do sestanka prišlo, vodja pogajalcev GZS-ja Jože Smole pa je dejal, da bodo poiskali rešitev, ki bo odgovor na visoko inflacijo in trenutno težavo rasti življenjskih stroškov.

Sindikati ne bodo podpisali dogovora, ki dviguje le izhodiščne in najnižje osnovne plače
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da so se sicer dogovorili, da bi pogajanja končali do 25. januarja in da bi delavci zaznali dvig za januar, da pa niso rešili ključnega problema - katere plače dvigniti.

Z njim se strinja tudi predsednik Pergama Dušan Rebolj, ki je dejal, da dogovora ne bodo podpisali, če bodo dvignili le izhodiščne in najnižje osnovne plače, saj to po njegovih besedah pomeni, da se plače ne bodo dvignile pravzaprav nikomur.

Socialni partnerji o plačah