8. novembra bodo na volišča odšli nekateri prebivalci Trebnjega in Kopra. Foto: MMC RTV SLO
8. novembra bodo na volišča odšli nekateri prebivalci Trebnjega in Kopra. Foto: MMC RTV SLO

Del prebivalcev občine Trebnje se bo tako odločal, ali si želijo izločitve iz zdajšnje občine in ustanovitve občine Mirna. Na območju Mestne občine Koper pa se bodo meščani izrekali o delitvi občine na novo Mestno občino Koper in občine Dekani, Škofije-Hrvatini in Marezige-Šmarje. V Ankaranu pa se bodo poleg tega izrekali še o ustanovitvi samostojne občine, ki bi se ločila od zdajšnje. Referendumi bodo izvedeni v nedeljo, 8. novembra.

Poslanci so potrdili tudi sklep, da predlogi za ustanovitev občin Loče, Fram, Zgornja Polskava, Dobrova in Breg Turnišče ne izpolnjujejo pogojev, prav tako pa pogojev, da bi postale mestne občine, ne izpolnjujejo drugi predlogi.

Zakon o javnosti premoženja javnih funkcionarjev padel
Poslanci so zavrnili predlog zakona o javnosti premoženja javnih funkcionarjev, češ da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zakon je predlagal SDS, ki trdi, da bi zagotavljal transparentnost delovanja javnih funkcionarjev. Premoženje funkcionarjev bi tako bilo javno objavljeno na spletnih straneh Računskega sodišča. Nasprotniki zakona pa so trdili, da se z zakonom znova skuša ukiniti protikorupcijsko komisijo.

Dve komisiji na predlog opozicije
V državnem zboru so potrdili tudi sestavo dveh preiskovalnih komisij. Komisijo, ki bo preiskovala ravnanje ministra Gregorja Golobiča, bo vodil Rudolf Petan (SDS), podpredsednik bo Joško Godec (DeSUS), člani pa bodo še Bogdan Čepič (SD), Cveta Zalokar Oražem (Zares), Miran Györek (SNS), Jakob Presečnik (SLS) in Borut Sajovic (LDS). Predsednik komisije, ki se bo ukvarjala z gradnjo avtocest, bo Rado Likar (SDS), podpredsednik bo Janko Veber (SD), člani pa Vili Trofenik (Zares), Franc Jurša (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS), Janez Ribič (SLS) in Anton Anderlič (LDS).

Ustanovitev obeh komisij je predlagala opozicija. V prvi naj bi preiskali sum, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, sum klientelizma in koruptivnega dejanja ministra za pridobitev slabo zavarovanih posojil ter sum klientelizma in kopuptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra. Z drugo preiskavo pa bodo poslanci skušali ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali v postopkih gradnje avtocest in preostale prometne infrastrukture.

DZ je med drugim sprejel tudi novelo zakona o zadrugah, ki uvaja možnost ustanovitve evropske zadruge. S položaja viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije so poslanci razrešili Boža Jašoviča, ki bo 1. oktobra postal predsednik uprave NLB-ja. DZ je potrdil tudi novo sestavo sveta za kulturo, ki ga sestavljajo predsednik Miran Zupančič ter člani Meta Hočevar, Mitja Čander, Barbara Jaki, Miran Mohar, Jože Vogrinc in Matjaž Zupančič.