Prvi popis prebivalstva. Foto: Surs
Prvi popis prebivalstva. Foto: Surs

Zgodba o slovenski državni statistiki se je začela 19. avgusta 1944, ko je bil ustanovljen statistični oddelek pri Slovenskem narodnoosvobodilnem svetu (SNOS). Prihodnje leto so nato še uradno ustanovili Statistični urad Slovenije. Pozneje je bil nekajkrat preimenovan, od leta 1995 pa se imenuje Statistični urad Republike Slovenije (Surs). Najdaljše in najbolj zapleteno ime je imel urad od leta 1951 do 1953, imenoval se je Republiški zavod za statistiko in evidenco pri Gospodarskem svetu Vlade Ljudske republike Slovenije.

Statistični urad je narodni zaklad, 2. del: O zgodovini in statističnem humorju

Prvi večji povojni projekt uradne statistike je bil popis prebivalstva leta 1948, sledilo jih je še šest. Ti popisi so se izvajali klasično, na terenu, s pomočjo popisovalcev. Zadnji tak je bil v letu 2002, naslednji, leta 2011, pa je bil prvi registrski, kar pomeni, da so podatke zbrali s povezovanjem različnih podatkovnih virov.

Statistični urad je narodni zaklad, 5. del: "Ferrari na kolovozu"

To je bil velik razvojni dosežek in še vedno smo ena redkih evropskih držav, ki imajo tako kakovostne registre, da popise prebivalstva lahko izpeljejo registrsko. Tak popis ne obremenjuje prebivalcev, je cenejši, popisni podatki pa so uporabnikom na voljo bistveno prej.

Dokler so se popisi prebivalstva izvajali na terenu, so bili zaščitni znak statističnega urada. Večina prebivalcev je prav zato vedela za Surs – popisovalci so namreč vsakih 10 let v prvi polovici aprila popisali vse ljudi v državi, njihova gospodinjstva in stanovanja, včasih pa tudi kmetije in živali.

Statistični urad je narodni zaklad, 6. del: Popisovalec je pozvonil trikrat

Leta 1951 je tedanji statistični urad začel izdajati serijske publikacije, v katerih je objavljal izsledke statističnih raziskovanj. Glavna taka letna publikacija je bil Statistični letopis Slovenije, ki je redno izhajal od leta 1964 do 2013, od 1994 tudi v angleščini.

Objave, ki jih Surs pripravlja danes, so grafično bogatejše, oblikovno privlačnejše, razumljive širši javnosti in vse elektronske ter vse na voljo tudi v angleških različicah. Statistični letopis je nadomestila podatkovna baza SI-STAT. Zdaj je to Sursov glavni produkt in v njej je že več kot milijarda podatkov z različnih področij.

Statistični urad je narodni zaklad, 4. del: O cenah in inflaciji

Prve računalnike kupili leta 1952, leta 1979 so imeli enega najboljših v tistem času

Statistični urad je stalno sledil razvoju informacijske tehnologije in jo začel že zgodaj vpeljevati v postopke zbiranja in obdelave podatkov. V letu 1952 je kupil prve IBM-ove sisteme računalnikov, v 1979 pa jih je posodobil z enim najsodobnejših računalnikov v tem delu Evrope. Kot zanimivost: ta računalnik je imel 2 MB spomina in 2 GB podatkovnega prostora in je bil tolikšen, da so ga pripeljali na več paletah. Taki so bili Sursovi prvi začetki v smeri digitalizacije.

Prvi Sursov računalnik. Foto: Surs
Prvi Sursov računalnik. Foto: Surs

Prvo spletno stran je urad na www.stat.si vzpostavil v letu 1996 (to je bilo samo leto dni po začetku delovanja strani podjetja Amazon) in jo pozneje nekajkrat prenovil. Svojo dejavnost je razširil tudi na družbene medije, ki mu omogočajo dvosmerno komunikacijo z uporabniki: v 2009 je pod uporabniškim imenom @StatSlovenija objavil prvo sporočilo na Twitterju, v 2016 pa na Facebooku. Na začetku leta 2024 je imel profile na omrežjih X, Facebook, Instagram in LinkedIn.

Statistični urad je narodni zaklad, 1. del: Statistika je povsod okrog nas

Na začetku v ospredju štetje prebivalstva, danes številni podatki

V 80 letih se je v slovenski državni statistiki spremenilo marsikaj. Leta 1948 sta bili njeni glavni nalogi štetje prebivalstva in zbiranje osnovnih statističnih podatkov, danes je glavna naloga doseči, da se država, podjetja in posamezni prebivalci pri sprejemanju svojih odločitev v kar največji meri opirajo na verodostojne podatke in informacije, ki jih zagotavlja Surs. Za Sursove podatke je značilno še to, da so vsem dostopni na enak način, ob istem času, da so mednarodno primerljivi in brezplačni in da je vsaka objava napovedana leto dni vnaprej.

Statistični urad je narodni zaklad, 3. del: Statistika ni suhoparna in dolgočasna
Prva spletna stran Sursa, ki je zaživela leta 1996. Foto: Surs
Prva spletna stran Sursa, ki je zaživela leta 1996. Foto: Surs

Več projektov ob visoki obletnici

Ob jubileju je Surs pripravil razstavo infografik, ki bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani med 19. avgustom in 19. septembrom. Razstava bo na vizualno privlačen način skozi izbrane statistične podatke predstavljala zgodbo o Sloveniji in življenju prebivalcev Slovenije.

Ob 80-letnici pa je Surs izdal tudi monografijo z naslovom 80 let Statističnega urada Republike Slovenije. V njej je prikazano delovanje urada z opisi dosežkov in pomembnih mejnikov od ustanovitve dalje. Publikacija ponuja zgodovinski pregled razvoja državne statistike v Sloveniji ter tudi razvoj povezav državne statistike z mednarodnim okoljem. Na voljo je tudi na Sursovi spletni strani.

Nedeljska gostja na Valu 202 Apolonija Oblak Flander: Statistika je ženskega spola