Simona Dimic ni prišla na zaslišanje na sedež protikorupcijske komisije. Tam so se najprej vprašali, kaj se je zgodilo z vabilom. Foto: MMC RTV SLO
Simona Dimic ni prišla na zaslišanje na sedež protikorupcijske komisije. Tam so se najprej vprašali, kaj se je zgodilo z vabilom. Foto: MMC RTV SLO
Vročevanje vabila komisije za preprečevanje korupcije Simoni Dimic
V dostavni knjižici Pošte Slovenije je vidno, da je kurir vabilo poskušal vročiti 22. oktobra, a "receptor ni hotel podpisati pošiljke". Foto: Komisija za preprečevanje korupcije

Iz komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da so zaradi razjasnitve okoliščin vročanja vabila nekdanji vodji kabineta premierja Boruta Pahorja od Pošte Slovenije pridobili dostavno knjižico kurirja. "Iz nje je razvidno, da je kurir poskušal pošiljko vročiti 22. 10. 2010, vročitev pa je bila dejansko opravljena 25. 10. 2010," so zapisali v komisiji in dodali, da je iz dokumenta "razvidno, da je kurir 22. 10. pošiljko vročal izven poslovnega časa glavne pisarne kabineta predsednika vlade. Receptor, ki je uslužbenec policije (Urada za varnost in zaščito), ni imel pooblastila za prevzem pošte."

Komisija za preprečevanje korupcije je poslala tudi kopijo lista iz dostavne knjižice kurirja Pošte Slovenije. Ogledate si ga lahko tukaj.

"Ker vročitev ni bila mogoča, je kurir pisemsko pošiljko kabinetu premierja vročil šele v ponedeljek, 25. 10. 2010, ob 9.20, o čemer priča tudi podpis uslužbenke kabineta v dostavni knjižici. Isti datum nosi tudi sprejemna štampiljka kabineta predsednika vlade na dokumentu ter štampiljka o opravljenem protibombnem pregledu, ki je odtisnjena na ovojnici dokumenta," še ugotavljajo v komisiji.

"Kabinet ni namerno onemogočil vročitve vabila"
Komisija za preprečevanje korupcije tako ugotavlja, da sta ji tako predsednik vlade kot njegov kabinet (z izjemno omenjenega zapleta) "korektno in pravočasno posredovala odgovore na vsa vprašanja ter dostavila dokumente, ki jih je Komisija zahtevala". "V luči ugotovljenih okoliščin komisija nima razloga za zaključek, da bi kabinet predsednika vlade namerno onemogočil vročitev vabila komisije Simoni Dimic, ko je bila ta še javna uslužbenka," še pravijo.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič bo 15. decembra gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Kot je znano, je komisija Simono Dimic povabila na pogovor, a ta ni prišla. Na protikorupcijski komisiji so ji hoteli vabilo izročiti prek kabineta predsednika vlade, ko je bila tam še zaposlena, nato pa so dobili njeno pismo vrnjeno, z obrazložitvijo, da uslužbenka tam ni več zaposlena, kar pa naj ne bi držalo. Zdaj se je vse pojasnilo - šlo je za zaplete pri vročanju vabil. Kasneje so ji vabilo sicer vročili na domu.

Komisija končuje več postopkov proti Dimičevi
Protikorupcijska komisija v zadevi Dimičeve (ta je z mesta vodje kabineta odstopila, potem ko so v javnost prišli podatki, da so ji delavci Vegrada obnavljali hišo) končuje več različnih vzporednih postopkov: ugotavljanje nasprotja interesov, ugotavljanje navedb o premoženjskem stanju, ki bi jih morala Dimičeva sporočiti komisiji v prijavi premoženjskega stanja, in postopek ugotavljanja okoliščin, povezanih z omejitvami poslovanja kabineta predsednika vlade, katerega vodja je bila.

Predsednik protikorupcijske Goran Klemenčič je prejšnji teden povedal, da je komisija pridobila obsežno gradivo, dokumentacijo in podatke, iz katerih izhajajo sumi več kršitev, zato je podatke in dokumentacijo sproti in takoj odstopala pristojnim institucijam, gradbenemu in davčnemu inšpektoratu in policiji.