Tudi če občina dobi garancijo 25 milijonov evrov, bodo volivci še vedno ostali brez predvolilne obljube. Foto: MMC RTV SLO
Tudi če občina dobi garancijo 25 milijonov evrov, bodo volivci še vedno ostali brez predvolilne obljube. Foto: MMC RTV SLO
Po pogodbi mora biti športni park zgrajen v 16 mesecih, gradbena dela pa naj ne bi bila v polnem teku. Ljubljanski župan se ne vznemirja, saj naj bi imel MOL pogodbo zavarovano z dvema bančnima garancijama v skupni vrednosti 25 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Pri vsem skupaj ni povsem jasno, s kom je skupno gradbeno podjetje Gradis G-ja in Energoplana sploh podpisalo pogodbo o gradnji športnega parka. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan o Stožicah

Po pogodbi mora biti športni park zgrajen v 16 mesecih, gradbena dela pa še niso v polnem teku. Ljubljanski župan Zoran Janković se ne vznemirja, saj naj bi imela ljubljanska mestna občina pogodbo zavarovano z dvema bančnima garancijama v skupni vrednosti 25 milijonov evrov, investitor trgovskega centra Delta pa naj se zagotovo ne bi umikal, ker bi to škodilo njegovemu ugledu.

Če si na spletni strani občine ogledamo potek dogodkov, lahko vidimo, da je župan 28. marca pogodbo za gradnjo športnega parka podpisal z glavnim izvršnim direktorjem Gradis skupine G Urošem Ogrinom, izvršnim direktorjem Energoplana Simonom Janom in članom uprave Merkurja Milanom Jelovčanom.

Merkur je nato od projekta izstopil, MOL pa je 15. aprila od Gradis G-ja in Energoplana kot "zasebnega partnerja za dobro in pravočasno izvedbo" pridobil bančni garanciji Factor banke in NLB-ja, pri vsaki v višini 12,5 milijona evrov.

Podjetje Grep, d. o. o., skupna družba Gradis G-ja in Energoplana iz leta 2004
Zasebni partner v projektu z občino je ustanovil družbo Grep, d. o. o., ki je mešana družba Gradis skupine G in Energoplana. Na AJPES-u je o družbi zapisano, da sta njena zastopnika že omenjeni Ogrin in Zlatko Sraka, da nima zaposlenih, v obračunskem obdobju leta 2007 pa je imela 117 evrov izgube. A v razvidu družb je tudi zapisano, da sta obe podjetji skupno družbo vpisali že 27. oktobra 2004, bančne račune pa ima odprte pri obeh bankah, v katerih je MOL prejel garancijo. Zakaj je bila družba ustanovljena že pred več kot štirimi leti, še ni jasno.

V katerem imenu je pogodbo podpisal Dejan Racić?
V naslednjem koraku, 11. junija, je bila podpisana predpogodba med Grepom in trgovskim partnerjem Delta Real Estate, "pravo" pogodbo v vrednosti 242,5 milijona evrov pa so podpisali 5. avgusta. Grepova zastopnika sta pogodbo podpisala z Dejanom Racićem, generalnim direktorjem Delta Real Estata, ki pa je pogodbo podpisal v imenu družbe Delta Immobilia, ki naj bi bila njihova hčerinska družba, ustanovljena za potrebe projekta v Sloveniji.

Delta Immobilia med Delto Real Estate in odvetniško družbo, ki sodeluje z MOL-om
V današnjem časopisu Dnevnik je zapisano, da se je Delta Immobilia 4. avgusta, torej dan pred podpisom pogodbe, preimenovala iz podjetja Perscitus, ki ga je ustanovila odvetniška družba Colja, Rojs in partnerji 28. februarja oziroma na dan, ko je MOL izbral zasebne partnerje za projekt. Odvetniška družba tudi sicer veliko sodeluje z MOL-om.

Podjetje Perscitus naj bi se preimenovalo, ko je v lastništvo vstopilo podjetje United Europe Investiments, katerega pooblaščenec je spet eden izmed odvetnikov omenjene odvetniške pisarne. Osnovni kapital družbe naj bi bil 7.500 evrov.

Delta kupila mirujoče podjetje, ki je nastalo na dan izbora gradbenih partnerjev
Janković je na tiskovni konferenci pojasnil, da je Delta zaradi podpisa pogodbe potrebovala podjetje v Sloveniji, zaradi česar so kupili mirujoče podjetje in plačali pet milijonov evrov kupnine. Zaradi zmanjšanja trgovskih potreb naj bi se celoten projekt zmanjšal na 223 milijonov evrov, zaradi krize pa naj bi Delta trenutno iskala nove partnerje.

O vsem skupaj smo se pozanimali tudi pri podjetjih Gradis skupina G in Energoplan, odgovorov pa še nismo prejeli.

Blaž Kosovel
blaz.kosovel@rtvslo.si

Ljubljanski župan o Stožicah