Vinjene voznike bodo policisti iskali na podlagi akcije Promil. Foto: KZS
Vinjene voznike bodo policisti iskali na podlagi akcije Promil. Foto: KZS
Alkohol
Alkohol pogosto prispeva k hudim nesrečam na cesti. Foto: MMC RTV SLO
Test
Test alkoholiziranosti. Foto: EPA
Ob martinovanju ostrejši policijski nadzor

V akciji, s katero želijo zmanjšati število prometnih nezgod, katerih sekundarni razlog je alkohol, že tretje leto zapored sodelujeta tudi ministrstvi za notranje zadeve in za zdravje, poroča Radio Slovenija.

Preberite več o akciji.

Čez test alkoholiziranosti vsi ustavljeni vozniki
Akcija je v ta čas umeščena zaradi martinovanj, podatki s terena pa kažejo, da bo praznovanje martinovega letos potekalo dva konca tedna. Policisti bodo vinjenost voznikov ugotavljali na podlagi metode promil, kar pomeni, da bodo na določenih kontrolnih točkah ustavili vse voznike, ki bodo morali pri tem opraviti tudi test alkoholiziranosti.

Lani 211 nesreč s smrtnim izidom
Ob tem velja navesti, da je bilo leta 2008 211 nesreč s smrtnim izidom, 68 od njih so jih povzročili vinjeni vozniki, ki so imeli v krvi povprečno 1,6 promila. Policijska statistika na srečo kaže, da je na cestah čedalje manj vinjenih voznikov, ne glede na to pa je alkohol še vedno vzrok za vsako tretjo nesrečo.

KAKO ALKOHOL VPLIVA NA VOŽNJO?

0,2 GRAMA ALKOHOLA NA KILOGRAM KRVI ALI 0,09 MILIGRAMA V LITRU IZDIHANEGA ZRAKA POMENI

Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

0,3 GRAMA ALKOHOLA NA KILOGRAM KRVI ALI 0,14 MILIGRAMA V LITRU IZDIHANEGA ZRAKA POMENI

Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu.

0,5 GRAMA ALKOHOLA NA KILOGRAM KRVI ALI 0,24 MILIGRAMA V LITRU IZDIHANEGA ZRAKA POMENI

Objekti, ki jih opazujete, se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato vozilo lahko zanese v ovinku.

Pojavi se tako imenovana rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.

Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo.

Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.

Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

1,0 GRAMA ALKOHOLA NA KILOGRAM KRVI ALI 0,48 MILIGRAMA V LITRU IZDIHANEGA ZRAKA POMENI

Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.

Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.

Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.

Ob martinovanju ostrejši policijski nadzor