Anita Ogulin in Marcel Štefančič jr. Foto: Televizija Slovenija
Anita Ogulin in Marcel Štefančič jr. Foto: Televizija Slovenija

Anita Ogulin je v uvodu povedala, da njihovi sodelavci v teh dneh pospešeno razvažajo in izdajajo hrano socialno ogroženim, pri čemer so seveda zaščiteni z maskami. Poudarila je, da je v času, ki ga prežema panika, zelo težko organizirati zbiranje in razdeljevanje pomoči.

Sorodna novica Temeljni dohodek za samozaposlene, varstvo otrok izenačeno s čakanjem na delo

Od preteklega tedna povečano število klicev
Na Zvezi prijateljev mladine tako rekoč ves dan zvonijo telefoni, med drugim se je nanje obrnil oče, ki je izgubil službo in ne ve, kako naj nahrani svoje otroke, saj je ostal sam z njimi in ne vidi več izhoda iz nastalega položaja. Kar je le ena v skrb vzbujajoči množici zgodb. Po besedah Ogulinove se je število klicev povečalo s preteklim tednom in jih je z vsakim dnevom več, tako da jih s sodelavci še komaj obvladujejo.

Hrana, varstvo otrok, izobrazba ...
Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje se trudijo ljudi oskrbeti s čim več informacijami in podatki, v skladišču delijo hrano, razpošiljajo živilske bone po vsej državi. Ponekod gredo tudi varovat otroke na domu, kjer starši zaradi službe tega ne zmorejo. Pri nekaterih otrocih je težava tudi izpad toplega obroka, ki so ga bili prej deležni v šoli. Povezani so tudi z ljubljansko pedagoško fakulteto, ki prek spleta pomaga pri izobraževanju osnovno- in srednješolcev.

"Kolobarjenje" s položnicami
Opomnila pa je še, da prejemajo ogromno klicev ljudi, ki so sicer zaposleni, vendar njihova minimalna plača ne zadostuje za preživetje. Med tistimi, ko so tako rekoč prisiljeni v "kolobarjenje" s položnicami, so tudi številni samozaposleni. Nekaterim izmed njih s plačevanjem pomagajo tudi na Zvezi prijateljev mladine, ki je seveda prav tako finančno omejena. Ne nazadnje pa je dejstvo tudi, da žal mnoge državljane že enomesečni izpad dohodka pahne v hudo stisko.

Več v spodnjem prispevku!

Pogovor Marcela Štefančiča z Anito Ogulin