Po referendumu pobuda za samostojno občino Ankaran napoveduje nove sodne poti, ki naj bi Ankarančane pripeljale do lastne občine. Foto: MMC RTV SLO
Po referendumu pobuda za samostojno občino Ankaran napoveduje nove sodne poti, ki naj bi Ankarančane pripeljale do lastne občine. Foto: MMC RTV SLO

Sredi aprila, ko so poslanci po vetu državnega zbora glasovali, ali naj Anakarančanom dovolijo odhod iz koprskega naročja, je Ankarančanom zmanjkal le en glas, saj je za glasovalo 45 poslank in poslancev. Tokratno glasovanje pa se je izteklo veliko slabše. Ankaranske težnje je podprlo le 29 poslank in poslancev, 40 pa jih je glasovalo proti. V pobudi za ustanovitev ankaranske občine so zato razočarani in napovedujejo uporabo pravnih poti za dosego cilja.

"Težko razumeti, zakaj o isti vsebini, na podlagi enakih zakonskih okvirov, na podlagi jasno izražene volje prebivalcev in treh ustavnih odločb ustavnega sodišča, poslanci niso našli toliko modrosti, da bi odprli pot zakonu tudi do drugega branja," je stalno spreminjanje števila poslancev, ki so glasovali "za" Ankarančane, komentiral Gregor Strmčnik, vodja pobude za ankaranško občino.

Pobuda zato na izvršno in zakonodajno oblast "po vsem, kar so Ankarančanom naredili", ne računa več, ampak se bo obrnila na sodno oblast in postopek pred ustavnim sodiščem.

Popovič zadovoljen, za Koper stvar končana
Koprski župan Boris Popovič, ki nasprotuje delitvi občine, je odločitev poslancev pozdravil. Kot je znano, je Popovič prepričan, da bi imela delitev občine "katastrofalne posledice za regijo in Slovenijo". Za Popoviča je postopek končan. "Bil je končan že oprej, a so nekateri posamezniki vztrajali in tako doživeli vnovičen poraz," je dodal koprski župan.

Mirna bo, kot kaže, le občina
Bolje pa kaže Mirnčanom. Za ustanovitev samostojne občine Mirna namreč pravih ovir ni, ker pa se je o Ankaranu in Mirni odločalo v svežnju, je prepoved ustanavljanja občine v preteklosti doletela tudi Mirno. A poslanci so na sredini seji sklenili, da je predlog o ustanovitvi občine Mirna primeren za nadaljnjo obravnavo.