Bo Ankaran občina ali ne? Foto: MMC RTV SLO
Bo Ankaran občina ali ne? Foto: MMC RTV SLO

Vodje poslanskih skupin tokrat računajo na odgovornost članov odbora za lokalno samoupravo, poslanec Zaresa Franco Juri pa je dejal, da dvomi, da bi odbor še tretjič ustavil postopek, saj je na zadnjem glasovanju za "preseganje patpozicije" zmanjkal le en glas.

Juri dodaja, da upajo, da bo zakon tudi v DZ-ju prejel zadostno podporo, svoj podpis pa naj bi prispeval tudi poslanec opozicijskega SLS-a Jakob Presečnik. SLS-ova poslanska skupina je prvo blokado zakona namreč skušala popraviti z vložitvijo novega predloga, kar pa je odbor v začetku februarja zaustavil.

Za sprejetje zakona je potrebna podpora večine poslancev državnega zbora. Poslanska skupina Zaresa naj bi tako prispevala osem glasov, verjetno brez glasu Vilija Trofenika, podprla pa naj bi ga tudi večina poslancev SD-ja in LDS-a. Glasovi SLS-a so zagotovljeni, DeSUS pa se bo odločal na podlagi argumentov, je še dejal Juri.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča bi bil takojšen razpis lokalnih volitev v Kopru (ko o Ankaranu še ni odločitve) lahko sporen, meni Juri. O koprskih volitvah bi tako odločali šele, če da bi bil zakon o obočini Ankaran v DZ-ju zavrnjen.

Odločanje o Anakaranu na plenarni seji podpira tudi predsednik DZ-ja Pavel Gantar, ki se o nadaljnjih potezah, povezanih s Koprom in Ankaranom, še posvetuje.