SDS je še vedno v vodstvu. Foto: MMC RTV SLO
SDS je še vedno v vodstvu. Foto: MMC RTV SLO

Raziskava je potekala na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev. Čas telefonskega anketiranja: od 9. do 12. maja letos.

Pokojninska reforma ne bi preživela glasovanja

V raziskavi, že drugi po vrsti, je med 427 sodelujočimi, ki so dejali, da bi se referenduma zagotovo udeležili (kar je 61 odstotkov od celotnega vzorca), na vprašanje, kako bi glasovali na referendumu o pokojninski reformi, 50,7 odstotka odgovorilo, da bi glasovali proti. Za bi glasovalo 34,8 odstotka vprašanih, neodločenih pa je bilo 14,5 odstotka anketirancev.
Odločnejši so bili pri vprašanju o glasovanju o zakonu o preprečevanju dela na črno, ki bi ga zavrnilo 55,3 odstotka, podprlo pa 26,7 odstotka vprašanih. Še najbolj izenačeni so bili odgovori pri zakonu o arhivih, kjer bi zakon podprlo 34,2, zavrnilo pa 36,4 odstotka anketirancev. Med podporniki referendumov izstopajo starejši, pokojninsko reformo bi bolj podprle ženske, preostali dve pa moški.

Udeležba na trojnem referendumu 5. junija bi bila najmanj 40-odstotna, lahko pa bi se referenduma udeležil celo vsak drugi volilni upravičenec.

Janša bi še vedno dobil največ glasov
V sklopu zastavljenih vprašanj je bilo tudi vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo. Največ glasov bi pobral Janšev SDS (18,4 odstotka).
Sledijo največja vladna stranka SD (12,9), Jelinčičev SNS (7,3), od pred kratkim ne več koalicijski DeSUS (6,1), LDS (5,6) in SLS (5,0). Zahtevanega štiriodstotnega praga za vstop v državni zbor pa ne bi prestopila Zares (3,2) in zunajparlamentarni NSi (2,3).

Neodločenih je bilo dobrih 13 odstotkov vprašanih, 12,5 odstotka jih na volitve sploh ne bi odšlo, 7,8 odstotka bi volilo katero drugo stranko, medtem ko jih 5,6 odstotka na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Birokracija EU-ja večja težava kot Grčija
Anketirancem je bilo zastavljeno tudi vprašanje o težavah EU-ja, ki so jih morali po pomembnosti oceniti z ocenami od ena do pet. Pet je pomenila zelo in ena popolnoma nepomembna.

Sogovorniki so kot najpomembnejši težavi EU-ja izpostavili preveliko birokratizacijo in premajhno skrb za državljane (ocena 4,11). Sledijo prepočasno gospodarsko okrevanje (3,96), kriza evra (3,89), zlom nekaterih članic (3,82) ter neenakost med starimi in novimi članicami (3,43).

Podpora preiskavi na Mariborskem
Anketirancem so zastavili tudi vprašanje: Minuli teden je zaradi suma kriminala stekla preiskava proti mariborskemu županu Kanglerju ter drugim vpletenim v nezakonita dejanja. Ali podpirate preiskavo? Pritrdilno je odgovorilo 80,4 odstotka vprašanih, ne 10,3 odstotka, ne vem 9,1 odstotek in drugo 0,2 odstotka.

Raziskava je potekala na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev. Čas telefonskega anketiranja: od 9. do 12. maja letos.

Pokojninska reforma ne bi preživela glasovanja