Afera Patria je izbruhnila pred državnozborskimi volitvami leta 2008. Foto:
Afera Patria je izbruhnila pred državnozborskimi volitvami leta 2008. Foto:
Patria: Laž ali resnica?

Ta teden so se nadaljevala tudi zaslišanja prič in osumljencev. V Sloveniji in na Finskem še vedno odmevajo izjave glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista, da se v dokaznem gradivu večkrat pojavlja ime Janeza Janše.

Janša je takšne trditve zavrnil kot laži: "Moje ime se ne pojavi večkrat v mnogih dokumentih, vsaj ne v teh, ki so mi jih predstavili."

Čeprav Björqkvist načelno ne daje izjav za slovenske medije, se je tokrat za TV Slovenija vendarle odzval. Novinarju Mateju Hlebšu je v telefonski izjavi dejal: "Sem finski policist in ne lažem. Javnosti nisem lagal, ne smem lagati."

Nasprotujoča si mnenja prihajajo tudi iz Finske. Docent kriminologije na Univerzi v Helsinkih Johan Bäckman je namreč prepričan, da finska policija nima uporabnih dokazov proti Janši in da je prav zato policija sama novinarju Berglundu dala neke podatke iz preiskave, da bi ta s svojo oddajo Renica o Patrii poskrbel za dodaten pritisk: "Na Finskem je že kar navada, da policija sporoča podatke novinarjem. Zelo verjetno je policija mislila, da bi ji tak škandal koristil pri kaznivem dejanju. Toda v oddaji Resnica o Patrii je Berglund naredil veliko napako, saj bi moral v oddaji povedati, da imajo dokaze le za načrt, kako bi Patria podkupila Janšo."

A kot je znano, je Berglund izrekel trditev, da Patria je podkupila Janšo. Bäckman je ob tem dodal: "S to trditvijo je resno blatil Janševo ime in to je zločin proti Janši."

To naj bi po objavi Resnice o Patrii spoznali tudi Berglund in policija, ki zdaj za vsako ceno želijo najti neke dokaze, pravi Bäckman. Dokler teh dokazov ni, pa je v interesu ne le novinarja Berglunda, ampak tudi kriminalista Björkqvista, da preiskava še čim dlje traja in da njeni izsledki še nekaj časa ne pridejo v roke finskih tožilcev in sodišča, je prepričan Bäckman: "Finska policija zdaj širi podatek, da je Janša prejel visoko podkupnino. Na tem namreč temelji njihova preiskava. Če bo dokazano, da je bila njihova hipoteza napačna, se finska policija lahko znajde pred sodiščem. Enako velja tudi za finsko javno televizijo YLE."

Patria: Laž ali resnica?