Sestre na intenzivni negi tri ne želijo pristati na 30-odstotno razliko v plači v primerjavi z diplomiranimi sestrami. Foto: MMC RTV SLO
Sestre na intenzivni negi tri ne želijo pristati na 30-odstotno razliko v plači v primerjavi z diplomiranimi sestrami. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat bo skupaj z glavnimi sestrami pripravil razmejitev del za srednje medicinske sestre. Foto: MMC RTV SLO

Posebej je vlada sklenila, da je treba v primeru odkritih napak v aneksih k pogodbi o zaposlitvi in pri obračunih plač te napake takoj odpraviti napake in zagotoviti poračun nastale škode, če je ta nastala.

Gregor Virant

Najnovejši dogovor s sestrami iz Centra intenzivnih terapij (CIT) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana predvideva, da bodo zaposleni v tej enoti plačani bolje kot kader v drugih intenzivnih terapijah po Sloveniji.

Zdaj je na vrsti strokovni kolegij
O rešitvi se mora zdaj izreči strokovni kolegij intenzivnih terapij UKC-ja. Kot je pojasnila strokovna direktorica zavoda Aleksandra Markovič, vodstvo stoji za zahtevo sester - sestre na CIT-u naj bi namreč delale z najtežjimi bolniki.

Kot smo poročali dopoldne, so se sestre s CIT-a že pred Virantovim obiskom pogovarjale tudi z vodstvom ustanove. Z izidom ponedeljkovih pogajanj so nezadovoljne, saj delajo popolnoma enako delo kot diplomirane sestre, zato razlika, ki je po njihovih besedah 30 odstotkov, zanje ne pride v poštev, je pojasnila predsednica Konference bolničarjev, babic, sester in fizioterapevtov Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vesna Rugelj. Prav zato so v ponedeljek za četrtek napovedale stavko.

Kako bi bela stavka potekala, ne vedo natančno
Rugljeva je dodala, da se na oddelkih intenzivne terapije tri zdravijo najbolj ogroženi bolniki, v UKC Ljubljana pa je edina tovrstna enota v Sloveniji. Vodstvo zdravstvene nege si po njenih besedah želi rešitev, saj ne vedo, kako bi bela stavka lahko potekala.

Napovedala je, da bodo z glavnimi sestrami postavili razmejitev del in nalog med srednjimi in diplomiranimi sestrami, razmejitev pa bi se morala takoj upoštevati, saj bi bila to pravzaprav bela stavka. "Bela stavka je samo to, da opravljaš delo, za katero si formalno usposobljen in za katero si tudi plačan," je dejala in zagotovila, da ta ne bo prizadela bolnikov.

Navskrižne trditve zbornice in zaposlenih
Izpostavila je še, da bo razmejitev del in nalog pomagala, da bodo na sestanku z drugimi zaposlenimi ugotovili dejansko stanje. Obstajajo namreč različni podatki s strani Zbornice zdravstvene nege in vodstva UKC-ja oziroma glavnih sester, ki trdijo, da zaposleni ne delajo istega dela, zaposleni pa trdijo nasprotno.

Virant: Zavodi naj obveščajo o novem plačnem sistemu
Vlada je sicer po besedah Viranta na današnji dopisni seji sprejela sklepe, ki vodstvom javnih zavodov in drugih proračunskih uporabnikov nalagajo obveščanje zaposlenih o novem plačnem sistemu, ažurno pojasnjevanje nejasnosti in preverjanje, ali so se morda prezrla zakonska določila.

Minister razloge za zaplete pri novem plačnem sistemu med drugim vidi v tem, da se manjše skupine znotraj javnega sektorje čutijo prezrte - na primer srednje medicinske sestre. Meni tudi, da so vodstva javnih zavodov in drugih proračunskih uporabnikov sodelavcem premalo pojasnjevala prehod na nov plačni sistem in da je prišlo tudi do določenih napak pri aneksih k pogodbam o zaposlitvi.

A. M./M. N.

Posebej je vlada sklenila, da je treba v primeru odkritih napak v aneksih k pogodbi o zaposlitvi in pri obračunih plač te napake takoj odpraviti napake in zagotoviti poračun nastale škode, če je ta nastala.

Gregor Virant