Po predlogu, ki ga podpira Franc Pukšič, bi poslanci prejemali 2.140 evrov neto na mesec. Foto: MMC RTV SLO
Po predlogu, ki ga podpira Franc Pukšič, bi poslanci prejemali 2.140 evrov neto na mesec. Foto: MMC RTV SLO
SLS bi podprl znižanje plač za povprečno en plačilni razred. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Poslanka Zalokar Oražmova meni, da bi morali v nižanje plač biti vključeni tudi drugi deli javnega sektorja. Foto: RTV SLO

Pozivom k znižanju plač se je danes pridružil tudi nepovezani poslanec Franc Pukšič, ki predlaga ustanovitev t. i. recesijskega sklada, kamor bi se stekal privarčevani denar za socialno ogrožene. Pukšič ima sicer za znižanje dva predloga: po prvem bi se vse plače, ki so višje od 57. plačilnega razreda, znižale na ta razred, po drugem, ki mu je Pukšič bolj naklonjen, pa bi se znižale na 55. razred. To bi pomenilo 2.140 evrov neto na mesec.

Vodja poslanske skupine stranke upokojencev Franc Žnidaršič nam je v pogovoru dejal, da se bodo o tem odločali, ko bodo dobili konkreten predlog. "Zadeve ne bomo komentirali, ker bi s tem lahko komu storili krivico," je dejal.

"Varčevanje potrebno na vseh področjih"
Jasnejši odgovor smo dobili pri SLS-u. Strinjajo se, da se zniža plača tako ministrom kot državnim sekretarjem, zamrznejo plače direktorjem v javnem sektorju, podpirajo pa tudi prilagajanje poslanskih plač. Načeloma bi podprli znižanje plač v povprečju za en plačilni razred. Sicer pa menijo, da je varčevalne ukrepe treba izvajati celovito na vseh področjih, ne le na področju plač.

LDS naklonjen varčevanju
Liberalni demokrati pozdravljajo varčevanje, racionalizacijo poslovanja in iskanje rezerv, obenem pa odločno podpirajo nižanje poslanskih plač. "Delili bomo usodo javnega sektorja," so nam sporočili.

"Osredotočiti se je treba širše"
Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem meni, da bi se varčevalnim ukrepom morali pridružiti tudi poslanci, a poudarja, da se je na preoblematiko treba osredotočiti širše, v nižanje plač pa bi morali biti uvrščeni tudi drugi deli javnega sektorja. Znižanje plač za en plačni sektor se Zalokar Oražmovi zdi sprejemljiv.

SDS za racionalizacijo
Iz SDS-a so sporočili, da so se plače nižale že pred tremi leti, temu pa so takrat opozicijske stranke nasprotovale. Sicer pa so sami naklonjeni predlogom, ki bodo šli v smeri racionalizacije in zniževanja plač, a hkrati tudi oni opozarjajo, da je potrebno k temu pristopiti celovito in plače v javnem sektroju urejati v skladu s sistemom.

"Delili bomo usodo prebivalstva"
Predlogi o znižanju plač se pojavljajo že nekaj časa, Pavel Gantar je v torek tako povedal, da bodo zaradi gospodarskih razmer delili usodo prebivalstva in sprejeli nekaj ukrepov za varčevanje.

Očitno bodo potrebne spremembe zakona
Predsednik državnega zbora namerava v kratkem pripraviti predlog za znižanje poslanskih plač za povprečno en plačilni razred. Državni zbor si plače načeloma lahko zmanjša sam, to pa naj bi storili po posvetovanju s poslanskimi skupinami. Težava je le s poslanci, ki so v najnižjem poslanskem razredu, torej 55., saj bo treba nekoliko spreminjati zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

Poslanci so sicer razvrščeni od 55. do 62. plačnega razreda, plače pa se gibljejo med 3.900 in 5.100 evri bruto.

A Gantar ne namerava varčevati le pri plačah, generalni sekretarki DZ-ja Mojci Prelesnik je naložil, naj pregleda tudi druge mogoče oblike varčevanja. Držani zbor ima namreč kar nekaj stroškov, ki bi se jim lahko odpovedal, za sveže cvetje so lani, denimo, odšteli 41.000 evrov.

V zvezi z varčevalnimi ukrepi se je oglasil tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da tudi za znižanje njegove lastne plače ni druge poti od poti zakona. Na vprašanje, kdaj se bo to zgodilo, pa je odvrnil, da čim prej, kakor bo pač mogoče.

S. Z.