V Sloveniji je ogromno bolniške odsotnosti, kaže statistika. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji je ogromno bolniške odsotnosti, kaže statistika. Foto: MMC RTV SLO
Obetajo se spremembe bolniških nadomestil

Po zdaj veljavnem zakonu prvih 30 delovnih dni bolniške odsotnosti plačujejo delodajalci, vse nadaljnje dni pa država. Po novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi država nadomestilo plačevala že po 25. dnevu odsotnosti, nadomestila pa naj bi bila nižja, je za TV Slovenija poročala Rajka Pupovac.

POVPREČNO ŠTEVILO DNI ODSOTNOSTI NA DELAVCA (2007)
Hrvaška: 9,4
Slovenija: 8,7 (lani več kot 12)
Francija: 5,5
Avstrija: 3,4
Romunija: 2
--------------------
Povprečje Unije: 4,6
Vir: ZZZS


Manj kršitev kot pred leti
Držanje pravil glede bolniškega dopusta zdaj v Sloveniji preverjajo trije nadzorniki, med njimi Aleksander Jelenc, ki je v 18 letih prevozil več kot milijon kilometrov in opravil 27.000 pregledov. Kot je pojasnil, število kršitev danes upada. Če jih je bilo pred 15 leti 25 odstotkov, jih je bilo, denimo, lani le še osem odstotkov. Upad naj bi bil tudi posledica dejstva, da se mnogi bojijo izgubiti službo in raje delajo bolni.


Leta 2008 bolniški dopusti državo in delodajalce stali 430 milijonov evrov

MMC je sicer pred časom poročal, da smo Slovenci po številu dni na bolniškem dopustu med rekorderji v Evropi. Lani je bil tako povprečni slovenski delavec zaradi bolezni z dela odsoten več kot 12 dni, kar je državo in delodajalce stalo 430 milijonov evrov. Nič bolje ni bilo predlani, ko je bila pred Slovenijo, ko gre za bolniški dopust, v Evropi le Hrvaška.

Obetajo se spremembe bolniških nadomestil