V studiu. Foto: Radio Slovenija
V studiu. Foto: Radio Slovenija

To bi zelo pomembno vplivalo tudi na samozavest javnosti, je dejal v pogovoru z Alešem Kocjanom in Jolando Lebar v Studiu ob sedemnajstih na Radiu Slovenija.

Meni sicer, da se vsi vedemo odgovorno. "Ljudje so bistveno spremenili svoje navade zato, da bi spoštovali ukrepe, to je treba razumeti in ceniti," je prepričan. Kot poudarja, se borimo – vsak po najboljših močeh in vsi skupaj. Luč na koncu predora vseeno vidi in to je cepivo, vendar opozarja, bo treba zdržati še več mesecev. Tudi sam se bo cepil kot zgled državljanom in upa, da bo to storilo tudi čim več tistih, ki imajo vpliv na javno mnenje.

V interesu Slovenije je, da ostane v jedrnem delu Evrope in si tam položaj okrepimo. Treba bo paziti, da ohranimo ugled, ki ga imamo.

predsednik republike Borut Pahor

Glede sprejetih ukrepov je poudaril, da strokovnih odločitev, ki so podlaga za odločanje vlade, ni nikoli komentiral. "Vlada mora razumeti, da nekatere njene odločitve ne naletijo vedno na odobravanje, zlasti če niso povezane z bojem proti epidemiji. Opozicija pa mora razumeti, da odgovornost za boj z epidemijo vendarle najprej in najbolj nosi vlada ter da mora biti tudi ona glede kritike vlade nekoliko pazljivejša," meni Pahor, ki sicer dodaja, da je naloga DZ-ja, da odloči o tem, kdo sestavlja vlado, sam pa je "niti ne podpira niti ne podira".

V vlogi predsednika republike lahko le poskuša doseči, da je politične negotovosti čim manj. “Moja ocena je, da lahko zdaj neko politično sodelovanje in zaupanje bistveno pripomoreta k temu, da je verodostojnost sprejetih ukrepov večja in da se jih ljudje toliko bolj držijo. Prva stvar politike je, da opravi s to politično negotovostjo, v kateri smo se znašli,” je prepričan.

Potreba po osredotočanju na epidemijo

Današnje čase je primerjal s plebiscitom pred 30 leti, ko so bila prav tako velika razhajanja med političnimi strankami, vendar je bil z dialogom dosežen dogovor.

Ljudje so bistveno spremenili svoje navade zato, da bi spoštovali ukrepe, kar je treba razumeti in ceniti, je prepričan predsednik države. Foto: BoBo
Ljudje so bistveno spremenili svoje navade zato, da bi spoštovali ukrepe, kar je treba razumeti in ceniti, je prepričan predsednik države. Foto: BoBo

Prepričan je, da bi bilo treba znova doseči dogovor o osredotočenju vseh političnih akterjev in opustiti vse stvari, ki niso nujne za reševanje zdravstvene krize ter prihajajoče gospodarske in socialne krize.

Poleg tega, da se slovenska politika ukvarja z epidemijo, se ukvarja tudi sama s seboj, je spomnil tudi na napoved konstruktivne nezaupnice. "Ali z glasovanjem v DZ-ju razčistiti vprašanje politične večine in vodenja vlade ali pa ugotoviti, da sprememb glede tega v DZ-ju ni ter ta vlada in ta opozicija najdeta skupni jezik glede ukrepanja," je dejal.

Strah kot slaba popotnica

Opozoril je, da je v teh časih zelo pomembno tudi komuniciranje z javnostjo. "Strah je slaba popotnica za reševanje stvari. Ljudem je treba dati možnost, da se izkažejo. Ravnali bi zelo narobe, če bi spregledali veliko večino ljudi, ki se trudijo ravnati po svojih najboljših močeh. Dajmo tistim, ki nosijo veliko odgovornost, tudi več zaupanja, od njih pa terjajmo, da z nami spoštljivo komunicirajo, upoštevajo naše dvome in skrbi, pa tudi kritiko," je poudaril.

Tistemu, ki vodi državo, kriza nalaga, da prenaša več kot običajno, je prepričan Pahor.


Spodaj lahko prisluhnete celotnemu radijskemu pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je bil posvečen predvsem epidemiji, dotaknili pa so se tudi tem, kot so slovenska zunanja politika, naložbe v vojsko, spremembe volilne zakonodaje.

Pogovor s predsednikom države