Odbor za obrambo ter odbor za izobraževanje, znanost in mladino bosta kandidata zaslišala v četrtek ob 15. uri, je razvidno s spletne strani DZ-ja. Foto: BoBo
Odbor za obrambo ter odbor za izobraževanje, znanost in mladino bosta kandidata zaslišala v četrtek ob 15. uri, je razvidno s spletne strani DZ-ja. Foto: BoBo

Poslovnik DZ-ja določa, da se ministrski kandidat najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja. Predlog za imenovanje obeh kandidatov je premier Robert Golob v DZ poslal v ponedeljek.

Predsednik delovnega telesa skladno s poslovnikom takoj, najpozneje pa v 48 urah, po predstavitvi kandidata za ministra pošlje predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Če bosta oba odbora DZ-ja prikimala kandidatoma, bodo poslanci o imenovanju kandidatov odločali na seji DZ-ja predvidoma na začetku prihodnjega tedna. Kakršen koli drugačen scenarij bi bil sicer glede na razmerja med opozicijo in koalicijo presenečenje.

Zdajšnjega vodjo poslanske skupine največje vladne stranke Svoboda Boruta Sajovica je predsednik vlade na ministrsko funkcijo predlagal po tistem, ko je Marjanu Šarcu z nastopom mandata evropskega poslanca prenehala ministrska funkcija.

Sajovic: Ministrstvo je v dobri kondiciji

Sorodna novica Kandidat za ministra za obrambo je Borut Sajovic

Sajovic je ob predlogu premierja dejal, da kandidaturo za obrambnega ministra sprejema predvsem z veliko odgovornosti do varnosti vseh državljanov. Presodil je, da je ministrstvo v dobri kondiciji, na strokovnih mestih ima kompetentne ljudi, sam pa si želi dobrega sodelovanja z vsemi.

Četudi so ob preigravanju mogočih imen pretehtale politične izkušnje Sajovica, pa sam poudarja še, da kot nekdanji župan, podobno kot njegov predhodnik na čelu obrambnega resorja Šarec, pozna delo na področju zaščite in reševanja ter ukrepanja ob naravnih nesrečah. Vsebinske prioritete pa bo po pričakovanjih predstavil na četrtkovi seji odbora za obrambo.

Logaj kot najbolj preč izziv jemlje pomanjkanje kadrov in nizke plače

Sorodna novica Odstop ministra za izobraževanje Darja Felde, nasledil ga bo Vinko Logaj

Kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje Vinka Logaja pa je premier izbral po odstopu Darja Felde s tega mesta. Logaj je zadnje desetletje vodil zavod za šolstvo, kjer pa je letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije in upokojitev, a se je tik pred odhodom z direktorskega mesta odločil sprejeti vabilo v vladno ekipo.

Kot je dejal, pogovori o prevzemu ministrske funkcije niso bili dolgi. Kot enega izmed bolj perečih izzivov v šolstvu ocenjuje pomanjkanje kadrov, prav tako nizke plače. Za zagotovitev kadra bodo potrebni širši sistemski ukrepi, meni.

Kdo bo na mestu Emilije Stojmenove Duh?

Sorodna novica Emilija Stojmenova Duh ni več ministrica, z njenim odstopom se je seznanil tudi DZ

Premierja pa v prihodnjih dneh čaka tudi iskanje kandidata, ki bo po odstopu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh prevzel vodenje tega resorja. Z odstopom se je DZ že seznanil, premier pa ima skladno s poslovnikom deset dni časa, da predlaga novega ministrskega kandidata, ali sporoči, da bo začasno bodisi resor poveril kateremu drugemu ministru bodisi ga bo začasno vodil sam.

V Golobovi ministrski ekipi se je sicer do zdaj zvrstilo devet menjav. Z ministrske funkcije so do zdaj odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in pretekli teden še Stojmenova Duh. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah.