Novi obrambni minister bo Borut Sajovic. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Novi obrambni minister bo Borut Sajovic. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo
Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Foto: BoBo

Podpredsednik vlade iz kvote Svobode Matej Arčon je pred sestankom dejal, da je po njegovem mnenju kandidat za obrambnega ministra dober. Dokončno bo potrjen po pogovoru premierja in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba s poslansko skupino, je še povedal Arčon.

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel kar premier Golob sam.

Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v preteklih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica. Arčon je sicer dejal tudi, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic.

"Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najprimernejši, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

Sajovic: Vodenje je politična, ne strokovna funkcija

Borut Sajovic. Foto: BoBo
Borut Sajovic. Foto: BoBo

Sajovic je odločitev komentiral v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo. "Kandidaturo sprejemam predvsem z veliko odgovornosti do varnosti vseh državljank in državljanov Slovenije, brez delitev. Počutim se skromno in ponižno, dal bom vse od sebe, da bomo na tem področju uspešni in enotni," je Sajovic strnil misli ob današnji odločitvi koalicije, da ga podpre za novega obrambnega ministra.

Ta je preigravala različna imena, pretehtale pa so politične izkušnje Sajovica. "Seveda je vodenje ministrstva politična, ne strokovna funkcija," je ocenil tudi sam, a naštel, da kot nekdanji župan, podobno kot njegov predhodnik Marjan Šarec, pozna delo na področju zaščite in reševanja, ukrepanja ob naravnih nesrečah, "ne nazadnje sem kar dolga leta tudi še prostovoljni gasilec, veteran vojne za Slovenijo, pa še kaj se bo našlo s tega področja".

Ministrstvo je po njegovi oceni v dobri kondiciji, na strokovnih mestih ima kompetentne ljudi in si želi dobrega sodelovanja z vsemi. Tudi na vprašanje o njegovi ožji ekipi je poudaril, da ministrstvo deluje normalno, državni sekretar svoje delo opravlja tako, kot je treba. "Nisem slišal nobenih kritik na njegov račun, kar se tiče dela na ministrstvu," je odgovoril na vprašanje o tem, ali Damir Črnčec ostaja državni sekretar. A dodaja, da je "ne nazadnje za vsako sodelovanje vedno potrebno soglasje dveh".

Za določanje vsebinskih prioritet je še prezgodaj, je dejal in dodal, da želi zadeve najprej preštudirati.

Odziv koalicijskih partnerjev

Foto: BoBo
Foto: BoBo

SD pozdravlja izbiro Sajovica. Poslanka Meira Hot je poudarila, da je Sajovic izjemen politik z dolgo kilometrino, prav tako ceni njegov umirjeni način dela kot vodja poslanske skupine. Po njenih besedah v SD-ju tudi razumejo, da se je Golob odločil za politični obraz. "Mislimo, da je v tem kontekstu izbira res dobra," je poudarila.

Tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da je Sajovic, s katerim že dve leti vsakodnevno sodeluje, odličen kandidat. "Mislim, da je tudi zelo iskrena osebnost, in mislim, da bo kos tej nalogi," je poudaril Vatovec in dodal, da ga bodo v državnem zboru pogrešali.

S predlogom je zadovoljna tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko. Po njenih besedah ima Sajovic bogate politične izkušnje, tudi kot nekdanji župan, z njim tudi "res korektno" sodelujejo.

Odziv opozicije

Janša in Tonin na ponedeljkovem intervjuju za TV Slovenija. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Janša in Tonin na ponedeljkovem intervjuju za TV Slovenija. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Vodja poslancev SDS-a Jelka Godec je za Sajovica dejala, "da je očitno najbolj zvesti vojak pri Golobu". Ob tem je ugotavljala, da Golob pri svojem kadrovanju enkrat poudarja strokovne, drugič politične kompetence.

Nekdanji minister za obrambo in prvak NSi-ja Matej Tonin je danes ob robu zasedanja Evropskega parlamenta dejal, da je bil že čas, da so dobili kandidata za novega obrambnega ministra, ker tudi "Slovensko vojsko, samo obrambno industrijo in celotne varnostne zadeve čakajo pomembni izzivi".

"Sem pa zadovoljen, da predsednik vlade spoznava, da so za ministrska mesta ključni predvsem dobri in sposobni politiki, da ti nič ne pomaga dober gospodarstvenik, dober profesor, da je politika svojevrstna obrt, kjer moraš znati predvsem dobro stvari usklajevati, koordinirati, da lahko na koncu tudi dostaviš, kar si obljubil," je povedal Tonin, ki bo z veseljem poslušal Sajovičevo predstavitev v DZ-ju.

Tonin napoveduje, da bo imel obrambni minister veliko dela in da ga čakajo pomembni projekti, kot sta realizacija izgradnje srednje bojne bataljonske skupine in nakup osemkolesnikov. "Naj pa vladna koalicija ne pričakuje, da bo Nova Slovenija zagotavljala glasove za njegovo izvolitev," je še dodal.

Sindikati pričakujejo tvoren socialni dialog

Pripadniki Slovenske vojske. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Pripadniki Slovenske vojske. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je dejal, da Sajovica pozna kot politika in kot politik lahko po njegovih besedah veliko doseže, ne nazadnje prihaja iz najmočnejše vladne stranke in bo lahko na vladi in v parlamentu dosegel, kar na ministrstvu za obrambo in v vojski potrebujejo.

Tudi predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah pravi, da je funkcija ministra politična funkcija. Novega ministra po njegovem mnenju čaka zahtevno delo. Od njega predvsem pričakujejo, da bo na področju obrambe zagotovil socialni dialog na takšni ravni, kot je bil do zdaj, veseli pa bi bili, če bi bil še na višji. Lah je izrazil pričakovanje, da se bo novi minister takoj po imenovanju z njimi sešel in jim prisluhnil, predvsem pa da bo prepoznal specifičnost poklica zaposlenih na področju obrambe in Slovenske vojske ter to ustrezno zagovarjal v procesu prenove plačnega sistema. Ne nazadnje so že bila sprejeta izhodišča in imenovana pogajalska skupina za začetek pogajanj za normativni del kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, je spomnil. V Sindikatu ministrstva za obrambo pričakujejo tudi, da bo novi minister vložil določen napor, da se z operaterji številke 112 najde ustrezna rešitev in se bo njihova stavka lahko končala z ustreznim stavkovnim sporazumom.

Novak podobno upa, da bo prihodnji minister imel dovolj posluha za vse težave, ki jih imajo v vojski. "Močno upamo, da se bo prihodnji minister zavzel za svoj resor in poskušal vplivati tudi na pogajanja, na katerih – tako kot policisti – nismo zadovoljni," je dejal Novak. Izrazil je upanje, da bo novi minister do konca mandata poskušal za Slovensko vojsko narediti največ, kar se bo dalo.

Kot je dejal, so jih v preteklosti različni ministri postavljali na stranski tir in ni bilo interesa, da bi zadeve v vojski uredili. Je pa po njegovih besedah prejšnji minister Marjan Šarec naredil velik korak na področju pogajanj in stvari pripeljal tako daleč, da je pred približno enim mesecem vlada sprejela izhodišča za začetek pogajanj za kolektivno pogodbo za obrambni resor.

"Upamo, da bo novi minister po tej poti šel dalje in da bomo pogajanja začeli čim prej ter čim prej tudi dobili kolektivno pogodbo," je dodal. Vojaki, ki kolektivne pogodbe do zdaj niso imeli, namreč upajo, da se bodo dogovorili ne le o normativnem, ampak tudi o tarifnem delu kolektivne pogodbe, kot je to pri preostalih poklicih, ter da jim plač vlada ne bo več enostransko določala z uredbo.

Sorodna novica Odstop ministra za izobraževanje Darja Felde, nasledil ga bo Vinko Logaj

Kdo bo novi vodja poslanske skupine?

Na vprašanje, kdo ga bo zamenjal na mestu vodje poslanske skupine, je Sajovic za STA dejal, da se bodo o tem v poslanski skupini še pogovarjali. "Začeli smo pogovore. V poslankah Nataši Avšič Bogovič in Tereziji Novak sem imel dve odlični namestnici," je poudaril.

"V poslanski skupini Gibanja Svoboda smo delovali kot enotna ekipa in mislim, da je to naša največja dodana vrednost, bogastvo. Prepričan sem, da način in pa odnosi med nami, predvsem pa ohranjanje enotnosti ostanejo še naprej," je dodal.

Postopek izvolitve ministra

Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ-ja. Po poslovniku DZ-ja se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

Osem menjav ministrov

Sorodna novica Levica razmišlja o vzdržanju pri interpelaciji Stojmenove Duh. SD: To ni zaključena zgodba.

Z menjavo na čelu ministrstva za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so do zdaj odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Osma menjava ministrov se bo zgodila na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, saj je danes po tem, ko je bil tarča kritik, odstopil tudi minister Darjo Felda.

Na sestanku koalicije so razpravljali tudi o ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki se spoprijema z drugo interpelacijo. Podrobneje na povezavi desno.

Kritike tudi za ministra Feldo in Boštjančiča

Z očitki o prerazporejanju denarja iz proračunske rezerve brez podlage v primeru nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski se spoprijema tudi finančni minister Klemen Boštjančič.

Na vprašanje, ali je "na prepihu" še kateri minister, je Arčon poudaril, da današnji sestanek temelji na pogovoru s koalicijskimi partnerji na kadrovske zadeve na različnih resorjih. "Ne da bi jaz vedel, mislim, da delajo dobro vsi," pa je dejal Tašner Vatovec.

Ministrstvo za obrambo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ministrstvo za obrambo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V koaliciji pričakujejo tudi pogovor o aktualnih zdravstvenih zakonih, pri čemer Tašner Vatovec meni, da je novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje, ambiciozna. "Stopa na prste tako koncesionarjem kot dvojnim praksam in predvsem popolnoma omejuje delo zaposlenih v javnih zavodih pri zasebnikih, kar je gromozanski korak," je dejal. Ob tem pa presodil, da so tudi kritike civilne iniciative Glas ljudstva upravičene.

Kdo bo namesto Marjana Šarca novi obrambni minister?