Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo

Predsedniki strank koalicije in vodje njihovih poslanskih skupin so se sestali pri predsedniku vlade Robertu Golobu in obravnavali več kadrovskih zadev. Tema pogovorov je bila tudi podpora ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenova Duh, ki jo prihodnji teden čaka že druga interpelacija.

Sorodna novica Kandidat za ministra za obrambo je Borut Sajovic

Arčon: Koalicijska pogodba je jasna

"Na tej točki moram povedati, da je koalicijska pogodba jasna. Je pa naloga ministrice, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi tremi koalicijskimi partnerji in ovrže trditve, kar se tiče navedb v interpelaciji, in predstavi svoje dosežke," je po srečanju koalicije dejal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Ob tem je potrdil, da ministrica pred interpelacijo še vedno uživa podporo predsednika vlade Goloba, ki je tako ne bo pozval k odstopu.

Glede podpore koalicijskih partnerjev je podpredsednik vlade pojasnil, da bodo ti še enkrat opravili razpravo o njenem delu in dosežkih, o svojih odločitvah pa bodo ustrezno poročali.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic, ki je tudi sveži kandidat za obrambnega ministra, je zadevo komentiral takole: "Sliši pa, ugiba se marsikaj, meni je najpomembnejše to, da je število prosilcev za računalnike že večje od računalnikov, ki so na razpolago, kar pomeni, da bo v kratkem času skladišče prazno, računalniki razdeljeni tistim, ki jim najbolj prav pridejo, ki do njih najtežje dostopajo. In zagotovo sem s tega mesta hvaležen ministrici, da je vzpostavila neko pot in sistem razdelitve, ki ga v tej državi do zdaj še nismo imeli," je pokomentiral.

SD: Imamo kar nekaj vprašanj

Z ministrico se bodo danes (torek) sestali poslanci SD-ja. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine Meira Hot, imajo za ministrico kar nekaj vprašanj. Pred interpelacijo želijo slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila Računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje. "Za nas to vsekakor ni zaključena zgodba, čaka nas interpelacija in pred interpelacijo želimo slišati odgovore," je dejala in dodala, da imajo sedem poslancev, vsak pa ima za ministrico veliko vprašanj.

Levica: Grenka zgodba

Ministrica se je pretekli teden že srečala s poslanci Levice in z njimi izmenjala mnenja. Vse drugo je zdaj v rokah koalicije in Gibanja Svoboda, saj je Stojmenova Duh iz njihove kvote in stranka zanjo tudi prevzema odgovornost, je dejala koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko. Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca so imeli z ministrico "zelo iskren in neposreden pogovor", v katerem je razjasnila nekatera vprašanja.

Vatovec je sicer že pred tem pojasnil, da v Levici interpelacije ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali. Jasno je, da bi bil lahko ta postopek razdelitve in nabave računalnikov izpeljan bolje, bolj transparentno, predvsem pa bolj učinkovito, meni. "Ampak zdaj je, kar je. Računalniki so tik pred tem, da vsi najdejo svoje nove lastnike, tako da moram reči, da je to taka grenka zgodba, ki mora biti v poduk za naprej," je dejal.

Sorodna novica Golob kljub revizijskemu poročilu Računskega sodišča še zaupa Stojmenovi Duh in Boštjančiču

Druga interpelacija

Zoper ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh je bila interpelacija že dvakrat vložena zaradi lanskega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila Računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri tem nakupu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Med drugim ni jasno, na kakšen način je določilo število računalnikov.

Obe interpelaciji so vložili v poslanski skupini SDS-a, kjer so po besedah vodje Jelke Godec pričakovali ministričin odstop. Prav tako jih preseneča, da premier brani takšno ministrico. "Glede na vse, kar se danes ve o Emiliji Stojmenovi Duh, njenem delovanju, kar so povedali Računsko sodišče, KPK in AVK, je jasno, da takšna ministrica ne bi smela biti več na tem mestu," je ocenila.