DeSUS vztraja pri svoji formulaciji 6. člena vojnega zakona. Foto: RTV SLO
DeSUS vztraja pri svoji formulaciji 6. člena vojnega zakona. Foto: RTV SLO

Še vedno je kamen spotike med NSi-jem in DeSUS-om 6. člen zakona in vprašanje, ali pravice, ki jih zakon prinaša žrtvam, odreči vsem sodelavcem okupatorja ali le tistim, ki so sodelovali v oboroženih enotah. V DeSUS-u bi pravice odrekli tudi civilnim sodelavcem okupatorja, NSi pa na takšno "ideološko formulacijo" ne pristaja.

Pogajanja so koalicijski partnerji zaradi drugih obveznosti prekinili in jih bodo nadaljevali prihodnji teden. Če se jim ne bo uspelo uskladiti, bodo obravnavo zakona začasno odložili.

Vodja DeSUS-ove poslanske skupine Franc Žnidaršič je po seji dejal, da nameravajo v stranki upokojencev vztrajati pri svoji formulaciji spornega 6. člena, po kateri do statusa žrtve vojnega nasilja ne bi bili upravičeni civilni sodelavci. Na vprašanje, ali je v primeru, da takšna formulacija ne bo sprejeta, DeSUS pripravljen izstopiti iz koalicije, Žnidaršič ni odgovoril, dejal je le, da je treba najprej "doreči stvari".

Pahor po rešitev k pravnikom
Predsednik SD-ja Borut Pahor, ki še vedno vztraja, da so rešitve v predlagani noveli dobre, pa je dejal, da je ena izmed rešitev za novelo zakona o žrtvah vojne neodvisno pravniško mnenje. Zato bodo v tej opozicijski strani pravnike Lojzeta Udeta, Rajka Pirnata in Igorja Kaučiča zaprosili za konkreten predlog, s katerim bi odpravili nejasnosti okoli možnosti podeljevanja pravic in odškodnine sodelavcem okupatorja. Omenjeni pravniki so svoje mnenje pripravili že na prošnjo LDS-a.

Pahor je predlagal tudi nov krog medstrankarskih usklajevanj, ki pa naj bi jih tokrat sklical predsednik DZ-ja France Cukjati.