Barbara Brezigar in Aleš Zalar nista našla skupnega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar in Aleš Zalar nista našla skupnega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Zalar po sestanku s tožilci
Brezigar: Navodila bodo povzročila težave

Minister za pravosodje Aleš Zalar je po srečanju z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar dejal, da je bil vesel sestanka, na katerem sta izmenjala stališča, do petka pa od Brezigarjeve pričakuje novo mnenje o navodilih za uporabo državnotožilskega reda, ker so bili državni tožilci na sestanku seznanjeni še z nekaterimi novimi rešitvami v navodilih. Zato bo ministrstvo z izdajo obveznih navodil počakalo do petka.

Na delovnem sestanku, ki se ga je udeležilo tudi vseh 11 vodij okrožnih državnih tožilstev, je po ministrovem mnenju prišlo do določenega zbližanja stališč. "Pojasnili smo nekatere rešitve, ki so si jih nekateri razlagali drugače, kot je bilo mišljeno," je povedal minister in izrazil upanje, da taka srečanja še bodo, saj bo ministrstvo v kratkem spreminjalo tudi zakon o državnem tožilstvu in sam državnotožilski red.

"Navodila bodo povzročila težave"
Na drugi strani pa srečanje po besedah Brezigarjeve ni prineslo napredka, saj so se razšli brez dogovora. "Predstavili smo svoja stališča do obveznega navodila, za katerega še vedno ocenjujemo, da je v nasprotju z državnotožilskim redom in v določeni meri posega tudi v zakon," je dejala in dodala, da bo o spremembah, ki jih je minister predstavil na sestanku, mnenje podala do petka. Določbe, ki tudi po predlaganih spremembah z njene strani ostajajo nespremenjene in take, kot so bile v osnutku, pa so po njeni presoji nepotrebne in bodo povzročile težave pri pravočasnem ter učinkovitem delu državnih tožilcev.

Sestanek je sledil na pobudo generalne državne tožilke, ki se je želela z ministrom za pravosodje pogovoriti o obveznem izvajanju tožilskega reda. Tega je po nadzoru na ljubljanskem okrožnem tožilstvu izdal minister.

Spomnimo, da je s predlogom navodil Zalar določil obvezno prakso, po kateri je treba izvajati državnotožilski red - predvsem ko gre za uporabo t. i. instituta sopodpisa in preddodelitve zadeve drugemu tožilcu. Njegov predlog tako določa, da ima tožilec, ko se odloča o sopodpisu odločitve podrejenega tožilca, dve možnosti: da odločitev ali sopodpiše ali jo tožilcu odvzame in jo predodeli drugemu podrejenemu. V tem primeru mora odvzem tudi pisno obrazložiti.

Brezigarjeva Zalarjevemu predlogu dala negativno mnenje
Zanimiv je še predzadnji člen predloga, ki določa štiri primere, v katerih se lahko zadeva še med odločanjem prenese na drugega tožilca. Ti primeri so: ko je tožilec izločen; ko nastopi daljša odsotnost tožilca; ko gre za odvsem zadeve v okviru 66. člena zakona o državnem tožilstvu in v primeru odveze od nadaljnjega dela na zadevi.

Generalna državna tožilka je v ponedeljkovem mnenju o predlogu (oblikovala ga je na poziv ministra) zapisala, da ima o predlogu navodil negativno mnenje, saj da posegajo v zakon in jih kot takih po njenem ne bi smeli sprejeti. Istočasno z objavo mnenja je Zalarju predlagala tudi današnji skupni sestanek.

Zalar po sestanku s tožilci
Brezigar: Navodila bodo povzročila težave