Brezigarjeva je zatrdila, da državno tožilstvo zapušča v
Brezigarjeva je zatrdila, da državno tožilstvo zapušča v "dobri kondiciji." Foto: MMC RTV SLO

Gantar ocenjuje delo tožilcev na področju preganjanja gospodarskega kriminala kot uspešno.

Barbara Brezigar je povedala, da so državni tožilci v preteklem letu delo opravili dobro, brez zaostankov. Poudarila je, da je se v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala priliv zadev v zadnjih dveh letih povečal za 348 odstotkov. Brezigarjeva je izpostavila, da je to " res ogromno za sedem tožilcev," in zaprosila za povečanje števila tožilcev, vendar ji tega niso odobrili.

Zatrdila je, da tožilstvo zapušča v dobri kondiciji. Opozorila pa je, da je dobro organizirano za boj z zahtevnim kriminalom, težava je po njenem mnenju le v pomanjkanju tožilcev glede na naraščajoče število primerov, in ne strokovnost tožilcev.

"Nov zakon o tožilstvu slab"
Brezigarjeva meni, da se preveč hiti s sprejemanjem novega zakona, ki bo reformiral tožilstvo, ta pa je po njenem mnenju slab, saj naj ne bi bilo upoštevano nobeno strokovno stališče.

Največje pomanjkljivosti zakona so po njenem mnenju prevelika birokratizacija tožilstva, nepotrebno spreminjanje pristojnosti oddelka skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, zmanjševanje pristojnosti generalnega državnega tožilca in vodij tožilstev. "Ko se na tako občutljivem področju spreminja zakonodaja, kar je včasih tudi potrebno, je treba k spremembi pristopiti po tehtnem premisleku in poslušati stroko" sklene Brezigarjeva.

Odziv ministra za pravosodje Aleša Zalarja
Pravosodni minister Aleš Zalar se je odzval na kritiko generalne državne tožilke o novem zakonu. Po njegovem mnenju Brezigarjeva v celotnem svojem mandatu ni uspela kadrovsko okrepiti Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ampak se je število članov v tej skupini celo zmanjševalo, kar je naj bi bil eden izmed razlogov, da državno tožilstvoni bilo dovolj uspešno, pri pregonu najzahtevnejših oblik gospodarskega
kriminala.

Vlada si z predlogom novega Zakona o državnem tožilstvu prizadeva za to, da bi zadeve gospodarskega kriminala, ki so prizadele zaposlene v številnih podjetjih pa tudi gospodarstvo nasploh doživele sodni epilog je v odzivu poudaril Zalar in zagotovil, da se bo na podlagi tega zakona povečano število tožilcev v okviru novega specializiranega tožilstva za pregon zahtevnih oblik gospodarskega in organiziranega kriminala s šest na enaindvajset.

"Očitno samo še generalna državne tožilka verjame, da naše tožilstvo ne potrebuje
nobenih sprememb
" ocenjuje Zalar, ki meni, da je v teh ocenah precej osamljena tudi znotraj
tožilske organizacije, kajti Društvo državnih tožilcev Slovenije, ki združuje večino
državnih tožilcev v vseh bistvenih rešitvah podpira predlagani zakon.

Na ministrstvu za pravosodje pričakujejo, da bo celotni paket t.i. protitajkunske zakonodaje dobil široko politično podporo v državnem zboru, ki o omenjenih zakonih odloča danes.