Cepljenje bo zaenkrat brezplačno za deklice v šestem razredu osnovne šole. Foto: EPA
Cepljenje bo zaenkrat brezplačno za deklice v šestem razredu osnovne šole. Foto: EPA
Brezplačno cepljenje proti HPV-ju

Cepljenje se bo financiralo iz prihrankov, ki so jih na Zavodu za zdravstveno zavarovanje in ministrstvu za zdravje dosegli s pogajanji za cene nekaterih zdravil, je pojasnil minister za zdravje Borut Miklavčič.

Cepljenje naj bi na letni ravni stalo okoli 1,5 milijona evrov, odvisno od števila deklic, ki bi se za cepljenje odločile, ostale prihranke pa bodo namenili za prioritetne programe v zdravstvu in skraševanje nekaterih čakalnih dob. Prostovoljne zdravstvene zavarovalnice bodo po besedah ministra v prihodnjih petih letih za cepljenje proti HPV-ju prispevale skupno 900.000 evrov.

Direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Guntar Činč je pojasnila, da bodo pred cepljenjem zdravniki staršem in deklicam podrobno pojasnili vse o cepljenju, o varni spolnosti in o pomenu preventivnih pregledov. Cepljenje so sicer uvedle že številne države, tudi 14 držav EU-ja. Najbolj učinkovito je cepljenje takrat, ko se cepi osebo, ki še ni bila v stiku z virusom, prav zato se bo cepilo deklice v 6. razredu, ki pa se jih bo prej povprašalo o morebitnih spolnih aktivnosti. Cepivo je v Sloveniji že na voljo samoplačniško, leta 2007 se je za cepljenje odločilo 1.050 oseb, leta 2008 pa 957 oseb. Uradna cena zdravila je 108,5 evra za en odmerek, a se bo Inštitut za varovanje zdravja o ceni še pogajal.

Ministrstvo doseglo do 21-odstotna znižanja
Ministrstvo za zdravje je v zadnjih dveh mesecih vodilo poganja o znižanju cen zdravil z učinkovinami atorvastatin, simvastatin in enalapril na letnem nivoju. Miklavčič je dejal, da naj bi tako z zdravili z omenjenimi učinkovinami, predpisanimi na recept, prihranili 4,5 milijona evrov, v bolnišnicah pa bo prihranek za zdravila dodatnih 450.000 evrov.

Za zdravili z učinkovino atorvastatin so izpogajali znižanje cen za 20 odstotkov, za zdravila z učinkovino simvastatin 21 odstotkov, za zdravila s enalaprilom pa 11-odstotno znižanje cen, je še pojasnil minister.

A. M.

Brezplačno cepljenje proti HPV-ju