Bručan opozarja, da ministrstvo ne bo nosilo posledic morebitnega nesprejetja dogovora. Foto: RTV SLO
Bručan opozarja, da ministrstvo ne bo nosilo posledic morebitnega nesprejetja dogovora. Foto: RTV SLO

Ekonomsko-socialni svet je namreč na ponedeljkovi seji na predlog Bručana prekinil razpravo o ureditvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo izravnalnih shem, saj so se stališča vlade in sindikatov preveč razlikovala.

Bručan je dejal, da se bodo socialni partnerji znova sestali v četrtek in poskušali doseči kompromis, pri čemer bodo k sodelovanju povabljeni tudi predstavnike delodajalcev. Minister je predlog novele za sedaj umaknil z dnevnega reda vladnega odbora, zato o spremembah DZ na julijski seji še ne bo mogel razpravljati.

Rezervacije in predstavniki ...
Največ preglavic pogajalcem predstavlja zlasti vprašanje o vračanju starostnih rezervacijah. Bručan je pojasnil, da so predstavniki sindikatov in zavarovalnic pri tem vprašanju na popolnoma različnih bregovih. Ministrstvo je ponudilo kompromisni predlog, po katerem bi rezervacije vračali tistim, ki so jih dejansko ustvarili. Po Bručanovih besedah so se s tem predlogom sindikati sicer strinjali, zavarovalnice pa ne.

Nasprotnega mnenja so si tudi sindikati in ministrstvo glede vprašanja sestave skupščine zavarovalnice Vzajemna, je še pojasnil minister, saj sindikati menijo, da bi morali v zavarovalnici večino zastopati sindikati in upokojenske organizacije, vlada pa temu nasprotuje.

Bručan je še pojasnil, da protesti delodajalcev, ki trdijo, da niso bili povabljeni k pogajanjem, niso utemeljeni, saj so bili predstavniki delodajalcev prav
tako povabljeni. Izvzeti so bili le predstavniki obrtne zbornice.

Bručan je opozoril, da bo naslednje pogajanje eno zadnjih in da bo ministrstvo v primeru neuspeha novelo predalo v zakonodajni postopek, ob tem pa ne bo nosilo posledic za morebitno zvišanje premij.