Znanstveniki opozarjajo, da bi virus lahko mutiral. Foto: EPA
Znanstveniki opozarjajo, da bi virus lahko mutiral. Foto: EPA
Ptice selivke nad Gazo
Najnevarnejše krizno žarišče je trenutno Turčija. Foto: EPA

Glavna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan je na srečanju povedala, da je različica H5N1 v osnovi živalska bolezen, vendar pa je zaradi značilnosti bolezni velika verjetnost pandemije.

Svetovna banka predvideva, da bi za boj proti ptičji gripi potrebovali od 1,2 do 1,4 milijarde ameriških dolarjev. Vendar ta znesek naj ne bi pokrival kupnine za cepivo.

Pomoč z vsega sveta
Banka sama je odobrila za 500 milijonov dolarjev posojil, Evropska unija pa je napovedala, da bo za zamejitev bolezni prispevala sto milijonov ameriških dolarjev. Tudi avstralsko ministrstvo za zdravje je napovedalo 106 milijonov ameriških dolarjev pomoči za azijske države, da bi se tako lažje obranile pred izbruhom bolezni.

ZDA pošilja Turčiji pomoč
Zaradi virusa je po svetu umrlo najmanj 79 ljudi, bojijo pa se, da bi virus mutiral. Do nedavnega so bile vse žrtve ptičje gripe omejene na vzhodno Azijo, v zadnjih tednih pa so svet obkrožili posnetki nesrečne turške družine, ki je zaradi ptičje gripe izgubila tri člane. Pozneje je umrla še ena deklica, doslej pa so v državi potrdili že 21 primerov okužbe pri ljudeh.

Vsi naj bi se okužili prek ptic, ki so v telesu imele nevarni virus. Zaradi tega so ameriške oblasti v Turčijo poslale strokovnjake, ki bi zdravnikom pomagali pri zajezitvi ptičje gripe.